Latvijos vyriausybė sutarė nutraukti rusiškų dujų importą, tik tai nutiks dar negreit

Latvijos vyriausybė, antradienį išnagrinėjusi šalies aprūpinimą gamtinėmis dujomis ir su tuo susijusias rizikas, iš esmės pritarė rusiškų gamtinių dujų tiekimo vamzdynais nutraukimui bei suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo terminalo šalyje statybai.

Tikėtina gamtinių dujų importo į Latviją iš Rusijos atsisakymo data, kuri buvo derinta su SGD terminalą greitai pasistatyti planuojančia Estija – 2023-ųjų sausio 1-oji.<br>Gazprom.com nuotr.
Tikėtina gamtinių dujų importo į Latviją iš Rusijos atsisakymo data, kuri buvo derinta su SGD terminalą greitai pasistatyti planuojančia Estija – 2023-ųjų sausio 1-oji.<br>Gazprom.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 10:00 AM

Po ministrų kabineto posėdžio antradienio pavakarę ekonomikos ministras Janis Vitenbergas sakė, jog tokią nuostatą nuspręsta įtraukti į atnaujintos redakcijos Energetikos įstatymą.

Pasak J.Vitenbergo, tikėtina gamtinių dujų importo į Latviją iš Rusijos atsisakymo data, kuri buvo derinta su SGD terminalą greitai pasistatyti planuojančia Estija – 2023-ųjų sausio 1-oji.

Ministras pabrėžė, kad tokį siekį Latvijai bus įmanoma įgyvendinti pradėjus veikti SGD importo terminalui Estijos Paldiskio uoste, o šis įvykis bus itin svarbus, nes Baltijos šalys taps pirmuoju Europos regionu, visiškai atsisakiusiu rusiškų gamtinių dujų.

Kalbėdamas apie SGD terminalo Latvijoje statybą, J.Vitenbergas pripažino, kad tokį projektą veikiausiai pavyks įgyvendinti tik 2023-ųjų pabaigoje arba 2024 metų pradžioje, o jo vadovaujama ministerija jau iki šio mėnesio pabaigos pateiks vyriausybei ataskaitą apie galimą terminalo vietą, tikėtiną jo naudą ir statybos sąnaudas.

J.Vitenbergo žodžiais, trumpalaikėje perspektyvoje Latvija bendradarbiaus su Estija ir Suomija, siekdama prisidėti prie SGD terminalo Paldiskyje projekto įgyvendinimo, nes esą šiuo metu tai yra kol kas vienintelė regiono papildomo aprūpinimo gamtinėmis dujomis galimybė.

Patvirtindama Energetikos įstatymo pataisas vyriausybė nutarė suformuoti 1,8-2,2 teravatvalandės (TWh) gamtinių dujų atsargas nuo ateinančių metų, priklausomai nuo pasiūlos SGD segmente. Pataisų išaiškinimuose teigiama, kad tam prireiks maždaug 230 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.