Iš Ignalinos atominės elektrinės išvežtas paskutinis panaudotas branduolinis kuras

Iš nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) į naują laikiną saugyklą ketvirtadienį išvežtas paskutinis – 190-asis panaudoto branduolinio kuro konteineris. Tai svarbus IAE veiklos nutraukimo etapas, pranešė IAE.

Iš Ignalinos AE į saugyklą išvežamas paskutinis panaudotas branduolinis kuras.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Iš Ignalinos AE į saugyklą išvežamas paskutinis panaudotas branduolinis kuras.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Iš Ignalinos AE į saugyklą išvežamas paskutinis panaudotas branduolinis kuras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iš Ignalinos AE į saugyklą išvežamas paskutinis panaudotas branduolinis kuras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 21, 2022, 8:52 AM, atnaujinta Apr 21, 2022, 1:05 PM

IAE vadovas Audrius Kamienas sako, kad tokio techniškai sudėtingo projekto užbaigimas yra svarbus įvykis Ignalinos AE istorijoje.

„Siekiame tapti saugaus ir efektyvaus branduolinių objektų eksploatavimo nutraukimo bei radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ekspertais. Įsipareigojome saugiai įgyvendinti pasaulyje precedento neturintį projektą – atominės elektrinės, kurioje veikė du RBMK tipo reaktoriai, veiklos nutraukimą“, – pranešime sakė jis.

A.Kamienas LRT žurnalistui teigė, kad saugykla yra maksimaliai saugi, ji atlaikytų didelio lėktuvo, jei jis nukristų, smūgį.

„Pastato saugos pagrindimas buvo suderintas, patvirtintas VATESI, padarytas pagal visus reikalavimus tokiems pastatams, jis maksimaliai saugus. Taip, jo kritiškumas buvo skaičiuotas ir keleivinio, didelio lėktuvo kritimui“, – sakė A. Kamienas.

„Žinau, kad pradinėje stadijoje buvo įvairių kliuvinių šitam projektui, buvo keliamos abejonės dėl konteinerių saugumo ar dėl proceso saugos, bet tuo metu, kai aš atėjau dirbti į AE, tie klausimai buvo išspręsti ir procesas ėjo sparčiai, mes pabaigėme ir sparčiau nei buvo suplanuotas laikas“, – kalbėjo jis.

Pasak IAE vadovo, baigus vežti branduolinį kurą į laikinąją saugyklą, IAE bus atleista apie 170 darbuotojų.

„Vykdome organizacinės struktūros pertvarkymą, nes su kuro išrovimu nelieka tam tikrų palaikomųjų operacijų, kurias turėjom vykdyti iki to. Šiuo metu su darbuotojais po truputį ruošiamės nutraukti darbo sutartis, įteikinėjame jiems lapelius, bet šitas procesas buvo planuotas, mes apie tai žinojom. Daug darbuotojų, kurie dirbo su branduoliniu kuru, dirbo nuo eksploatavimo laikų ir natūraliai daugeliui darbuotojų sueina pensijinis amžius“, – teigė A.Kamienas.

Išvežus visą kurą iš blokų IAE galės gauti Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) licenciją ir atlikti sudėtingus su reaktorių sistemų išmontavimu susijusius darbus. Tikimasi, kad licencijos sąlygos leis sumažinti sąnaudas bei efektyviau atlikti darbus.

Konteineriai saugykloje bus saugomi 50 metų, vėliau panaudotą branduolinį kurą kartu su kitomis ilgaamžėmis radioaktyviomis atliekomis numatoma padėti į giluminį atliekyną.

„Šitas procesas yra parengiamojoje stadijoje, atliekamos įvairios studijos, kur tos vietos Lietuvoje galėtų būti, priklauso nuo daugelio dalykų. Nuo socialinių, ekonominių veiksnių, bendrųjų saugos reikalavimų, nuo geologinių veiksnių, šiuo metu ir atliekamos šitų veiksnių analizės“, – LRT sakė A.Kamienas.

Konteineriai pagaminti iš metalo ir betono, jų aukštis siekia 4,5 metro, skersmuo – 2,6 metro, o vieno konteinerio svoris kartu su kuru – 118 tonų. Konteineris talpina 91 kuro rinklę.

Pasak A.Kamieno, vieno kontenerio kaina siekė 500 tūkst. eurų, o visas projektas kainavo apie 200 mln. eurų.

Per visą Ignalinos AE darbo laiką buvo sunaudota 21,6 tūkst. šilumą išskiriančių branduolinio kuro rinklių: 6 tūkst. jų saugoma senojoje, 15,6 tūkst. – naujojoje saugykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.