„Dovanėlė“ pilotams Rusijoje – įspėjo, kad teks mokytis skraidyti be GPS navigacijos

Rusijos federalinė oro transporto agentūra („Rosaviacija“) rekomendavo Rusijos oro linijų bendrovėms ruoštis skrydžiams nenaudojant amerikietiškos palydovinės navigacijos sistemos (GPS), pranešė šalies dienraštis „Izvestija“. Agentūra baiminasi GPS veikimo sutrikimų ir remiasi Europos aviacijos saugumo agentūros (EASA) ataskaita, kurioje nurodoma, kad vis dažniau pasitaiko atvejų, kai kyla trukdžių gaunant GPS signalus.

„Rosaviacija“ vadovo pavaduotojo D.Jadrovo laiške be kita ko Valstybinei oro eismo valdymo korporacijai nurodyta „orlaivių įguloms teikti pagalbą, kai GPS atjungta“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rosaviacija“ vadovo pavaduotojo D.Jadrovo laiške be kita ko Valstybinei oro eismo valdymo korporacijai nurodyta „orlaivių įguloms teikti pagalbą, kai GPS atjungta“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2022, 3:44 PM

EASA nurodo, kad problemos kilo dėl Rusijos Ukrainoje pradėto karo.

EASA ataskaitoje rašoma, kad apie tokius incidentus pranešta Kaliningrado srityje, Baltijos ir Juodojoje jūrose, rytinėje Suomijos dalyje, rytinėje Viduržemio jūros dalyje (prie Kipro, Turkijos, Libano, Sirijos, Izraelio) ir šiaurės Irake. Kai kuriais atvejais dėl GPS trikdžių orlaiviai būdavo nukreiptas kitu maršrutu arba net į kitą paskirties vietą, nes kitaip nebuvo įmanoma saugiai nusileisti.

„Rosaviacija“ vadovo pavaduotojo Dmitrijaus Jadrovo laiške be kita ko Valstybinei oro eismo valdymo korporacijai nurodyta „orlaivių įguloms teikti pagalbą, kai GPS atjungta“. Pilotams patariama pranešti skrydžių vadovams apie gedimus ar neįprastą GPS darbą. D.Jadrovas mini, kad aviakompanijos turėtų rengti mokymus, kuriuose lėktuvų įgulos praktikuotųsi, kaip elgtis, jei sugestų palydovinės navigacijos sistemos.

Dėl GPS sutrikimų gali sumažėti navigacijos parametrų tikslumas ir padažnėti atvejų, kai GPS apskritai neįmanoma naudoti navigacijai. Dėl tokių gedimų gali būti be priežasties perspėjama apie artėjimą prie žemės, prarandama prieiga prie automatinės perspėjimo sistemos ir duomenų apie vėjo, žemės ir reljefo parametrus, taip pat gali sutrikti ryšio, navigacijos ir stebėjimo paslaugos, rašo „kommersant.ru“.

Tiesa, anot „Izvestija“ šaltinio agentūroje „Rosaviacija“, valdžios institucijos laiškas buvo patariamojo pobūdžio. Esą keleiviams, skrendantiems lėktuvu, neturinčiu GPS, niekas nepasikeis, nes Rusijos lėktuvai turi alternatyvią navigacijos sistemą. Leidinio pašnekovas iš vienos didžiausių Rusijos oro linijų sakė, kad GPS tik patikslina koordinates, priklausomai nuo įveikto atstumo, o šį patikslinimą galima atlikti antžeminėmis radijo navigacijos priemonėmis ir padedant dispečeriui.

Kovo mėnesį Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad JAV kaip sankciją svarsto galimybę atjungti Rusiją nuo GPS sistemos. JAV valdžios institucijos apie tokius planus oficialiai nekalbėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.