ES nesusitariant prašo pačių gyventojų prisidėti įveikiant V. Putiną – pakaks dienai pamiršti automobilį ar išjungti kondicionierių

Siekdama sumažinti priklausomybę nuo Rusijos energijos išteklių, Europos Sąjunga (ES) prašo savo piliečių mažiau važinėti automobiliais, išjungti oro kondicionierius ir tris dienas per savaitę dirbti namuose.

Rekomenduoja sekmadieniais apskritai atsisakyti automobilio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rekomenduoja sekmadieniais apskritai atsisakyti automobilio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Energijos išteklių pirkimas iš Rusijos padeda palaikyti jos ekonomiką ir finansuoti karą Ukrainoje.<br>Lrytas.lt koliažas
Energijos išteklių pirkimas iš Rusijos padeda palaikyti jos ekonomiką ir finansuoti karą Ukrainoje.<br>Lrytas.lt koliažas
Energijos išteklių pirkimas iš Rusijos padeda palaikyti jos ekonomiką ir finansuoti karą Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Energijos išteklių pirkimas iš Rusijos padeda palaikyti jos ekonomiką ir finansuoti karą Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-04-22 14:00

Kaip rašoma bbc.com, tokios priemonės, parengtos kartu su Tarptautine energetikos agentūra (TEA), gyvntojams leistų sutaupyti 450 eurų per metus.

Energijos išteklių pirkimas iš Rusijos padeda palaikyti jos ekonomiką ir finansuoti karą Ukrainoje.

Tačiau Europa teigė negalinti rasti alternatyvių šaltinių rusiškai energetikai, todėl prašo pačių piliečių pakoreguoti savo gyvenimo būdą.

Devynių punktų plane, pavadintame „Atlieku savo vaidmenį“, piliečiai raginami mažiau važinėti automobiliu, naudotis viešuoju transportu, tris dienas per savaitę dirbti iš namų.

Ten taip pat kalbama apie galimybę žiemą mažiau šildyti namus, vasarą – išjungti oro kondicionierius, greitkeliuose prašoma važiuoti lėčiau ir išjungti automobilio oro kondicionierių – taip sunaudojama mažiau degalų.

Rekomenduoja vietoj skrydžio lėktuvu važinėti traukiniu bei skatinti sekmadieniais apskritai atsisakyti automobilio.

„Susidūrę su siaubingomis žmonių kančių scenomis, kurias matėme po Rusijos invazijos į Ukrainą, žmonės Europoje nori imtis veiksmų“, – sakė TEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolas.

„Šiame vadove pateikiami lengvai įgyvendinami žingsniai, kuriuos atlikdami galime sumažinti pinigų srautą Rusijos kariuomenei ir padėti mums žengti švaresnės ir tvaresnės planetos keliu“, – teigė jis.

TEA skaičiavimais, jei kiekvienas pilietis laikytųsi jos rekomendacijų, kasmet būtų galima sutaupyti 220 mln. barelių naftos – tiek, kad užtektų užpildyti 120 tanklaivių. Taip pat būtų sutaupoma 17 mlrd. kubinių metrų dujų, kurių pakaktų beveik 20 mln. namų apšildyti.

Kovo mėnesį ES paskelbė planą, pagal kurį iki 2030 m. blokas taptų nepriklausomas nuo Rusijos energijos importo.

Ataskaitoje piliečiams taip pat rekomenduojama apsvarstyti galimybę investuoti į namų izoliaciją, išmaniuosius skaitmeninius termostatus ir automobilius – visa tai gali padėti sumažinti iškastinio kuro naudojimą.

„Visos šios priemonės gali būti savanoriški įnašai, – sakė Austrijos aplinkos ministrė Leonore Gewessler. – Tačiau joms paremti reikia politinių veiksmų“.

Pasak jos, Austrija sumažino visų viešojo transporto bilietų kainas iki trijų eurų per dieną ir pradeda įgyvendinti programą, pagal kurią mažas pajamas gaunantiems namų ūkiams bus padedama pakeisti senus, neefektyvius prietaisus.

Atskirai Jungtinė Karalystė (JK) paskelbė griežtinanti sankcijas iš Rusijos eksportuojamoms neenergetinėms prekėms, įskaitant draudimą į JK importuoti ikrus, sidabrą ir medienos gaminius.

Tarptautinės prekybos departamentas teigė, kad taip pat didina mokesčius kai kurioms kitoms iš Rusijos ir Baltarusijos eksportuojamoms prekėms, kurių bendra vertė siekia 155 mln. eurų. Tarp produktų, kuriems taikomi didesni importo muitai, yra deimantai, guma, vaistai, mėsa, kava, tabakas ir kiti produktai.

Tarptautinės prekybos sekretorė Anne-Marie Trevelyan teigė, kad JK naudojasi visomis galimybėmis „didinti spaudimą izoliuoti Rusijos ekonomiką“.

„Šiomis papildomomis priemonėmis bus suveržti varžtai, užkertant kelią pelningoms Putino karo mašinos finansavimo galimybėms“, – komentavo ji.

Parengta pagal bbc.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?