Naftos koncernas „Orlen“ perka tik „Saudi Aramco“ naftą

Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ vadovas Danielis Obajtekas dar kartą pareiškė, kad koncernas Mažeikių naftos perdirbimo gamykloje „Orlen Lietuva“ nebeperdirba rusiškos žaliavos ir dabar perka Saudo Arabijos kompanijos „Saudi Aramco“ žaliavą. Tačiau, pasak D.Obajteko, koncernas neprisiriša prie vieno naftos tiekimo šaltinio.

„Mažeikių nafta“.<br>V.Balkūno nuotr.
„Mažeikių nafta“.<br>V.Balkūno nuotr.
„Mažeikių nafta“.<br>V.Balkūno nuotr.
„Mažeikių nafta“.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 2:56 PM, atnaujinta Apr 25, 2022, 3:33 PM

Tai jis pranešė pirmadienį Vilniuje susitikęs su premjere Ingrida Šimonyte ir energetikos ministru Dainiumi Kreiviu.

„Įmonės vadovas užtikrino, kad „Orlen Lietuva“ naudoja ir ateityje naudos tik Saudo Arabijos „Aramco“ naftą. Tai yra vienas iš didžiausių įmonės pasiekimų, kad tokiu metu įmonė modernizuota tiek, kad ji gali nenaudoti rusiškos naftos“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė D.Kreivys.

„Noriu pasakyti, kad Lietuva nenaudoja rusiškos naftos ir produktai, kurie pagaminti Lietuvoje, pagaminti ne iš rusiškos naftos. Lietuva nenaudoja nei rusiškos naftos, nei dujų, ir nefinansuoja rusų okupantų Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Pasak D.Obajteko, Mažeikių gamykloje rusiškos naftos perdirbti nenumatoma ir ateityje.

„Kas dėl Rusijos naftos, mes ruošiamės, pasirengėme ir turime diversifikuotą tiekimą. Taigi, nematome galimybės toliau naudoti rusišką naftą Mažeikių naftos perdirbimo gamykloje“, – sakė D.Obajtekas.

Anot jo, įmonė neprisiriša prie vieno naftos tiekimo šaltinio.

„Diversifikacija susijusi su tuo, kad kalbame apie šaltinius iš Saudo Arabijos, Angolos, Nigerijos ar Šiaurės jūros regiono. Taigi, mes pasirenkame žaliavą, kuri mums tuo momentu reikalinga“, – spaudos konferencijoje teigė D.Obajtekas.

D.Obajtekas dar kovo pabaigoje pareiškė, kad rusiška nafta Mažeikių gamyklai nebetiekiama. Tai BNS tuomet patvirtino ir „Orlen Lietuvos“ atstovai.

D.Kreivys taip pat patikino, kad Lietuvai pakanka naftos produktų atsargų, be to, valstybė turi jų rezervą.

„Mes turime didelę „Orlen“ grupės gamyklą Lietuvoje, kuri aprūpina naftos produktais ne tik Lietuvą, ne tik Baltijos šalis, bet ir Lenkiją, dalis produkcijos šiuo metu keliauja į Ukrainą. Lietuva pasigamina kuro tiek, kiek reikia. Be to, Lietuva turi valstybės rezervus, kurie gali būti naudojami atsiradus tam tikrai situacijai“, – teigė energetikos ministras.

„Orlen Lietuvos“ atstovė Kristina Gendvilė naujienų agentūrai BNS balandžio pradžioje sakė, kad gamykla perdirba Šiaurės jūros, Saudo Arabijos, JAV bei kitų regionų naftą.

„Orlen Lietuvos“ vadovas Michalas Rudnickis tuomet teigė, kad įmonė yra pasiruošusi atsisakyti rusiškos naftos, kuri iki tol sudarė didžiąją dalį jos perdirbamos žaliavos, o D.Kreivys anksčiau sakė, kad bendrovė ateityje planuoja naudoti tik „Saudi Aramco“ tiekiamą naftą.

Pasak „Orlen Lietuvos“, 2020 metų pradžioje daugiau kaip 50 proc. žaliavos „Orlen“ valdomoms gamykloms buvo išgauta Rytuose, o kita dalis atkeliaudavo iš Saudo Arabijos, Šiaurės jūros, Norvegijos, Angolos ar Nigerijos.

Lenkijos „Orlen“ pernai skelbė, kad 57 proc. žaliavos savo perdirbimo gamykloms perka iš Rusijos pagal ilgalaikes tiekimo sutartis, maždaug 8 proc. – iš Saudo Arabijos, o likusią dalį – „spot“ rinkoje.

Apie galimybę visiškai atsisakyti rusiškos naftos imta kalbėti Rusijai pradėjus karą Ukrainoje.

Pernai „Orlen Lietuva“ perdirbo 7,954 mln. tonų naftos – 1 proc. daugiau nei 2020-aisiais (7,847 mln. tonų), ji išnaudojo 78 proc. perdirbimo pajėgumų – 1 punktu daugiau nei 2020-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.