Rado vieną pagrindinių aukštų maisto kainų priežasčių ir siūlo būdą, kaip jas mažinti

Žemės ūkio komisaras: ES reikės mažinti priklausomybę nuo trąšų ES gyventojams artimiausiais metais užteks maisto, sako Lietuvoje viešintis už žemės ūkį atsakingas Europos Komisijos (EK) narys. Tačiau Januszas Wojciechowskis teigia, jog ateityje reikės stiprinti maisto gamybą, mažinti priklausomybę nuo trąšų importo.

Maisto produktų kainas galėtų sumažinti mažesnis jų pervežimo atstumas tarp ūkininkų ir vartotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maisto produktų kainas galėtų sumažinti mažesnis jų pervežimo atstumas tarp ūkininkų ir vartotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maisto produktų kainas galėtų sumažinti mažesnis jų pervežimo atstumas tarp ūkininkų ir vartotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maisto produktų kainas galėtų sumažinti mažesnis jų pervežimo atstumas tarp ūkininkų ir vartotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 12:43 PM

„Kalbant apie apsirūpinimą maistu, ES trumpojoje perspektyvoje nematome problemų, noriu tai pareikšti labai užtikrintai. ES yra didelė maisto produktų gamintoja ir šiuo metu, kalbant apie prekybos santykius, turime perviršį, iš ES eksportuojama daugiau nei importuojama“, – spaudos konferencijoje trečiadienį Vilniuje sakė eurokomisaras.

Jo duomenimis, 2020 metais ES maisto ir žemės ūkio produktų eksportas siekė 184 mlrd. eurų, o importas – 112 mlrd. eurų.

Jis taip pat kalbėjo, kad dėl Rusijos karo Ukrainoje šaliai nebegalint per savo uostus eksportuoti grūdų, kai kuriuos sektorius ši situacija paveiks labiau, todėl būtina užtikrinti grūdų eksportą.

 

„Didesnė problema yra Ukrainos eksporto sutrukdymas į Vidurio Rytus ir Šiaurės Afriką. Nuogąstaujama, kad kviečių tiekimas gali sukelti tam tikras įtampas ir problemas šiuose regionuose. Labai svarbu remti Ukrainą alternatyviais eksporto koridoriais per Lenkiją, Baltijos jūros uostus, per Lietuvą, Klaipėdos uostą. Labai svarbu ir toliau tęsti eksportą“, – sakė EK narys.

Jis kalbėjo, kad ateityje riekės stiprinti maisto gamybos, žemės ūkio sistemas, būtina mažiau priklausyti nuo trąšų importo, ir naudotis įrankiais bei moderniomis technologijomis, kurios padės sumažinti trąšų naudojimą ir sukurs daugiau produktyvumo.

Maistą pigintų trumpesnis pervežimas

Anot J.Wojciechowskio, maisto produktų kainas galėtų sumažinti mažesnis jų pervežimo atstumas tarp ūkininkų ir vartotojų.

„Jeigu atstumas būtų trumpesnis, iš vienos pusės ūkininkai galėtų gauti daugiau pinigų už savo produkciją, bet ir vartotojai mokėtų mažiau už produktus parduotuvėse. Tai yra viena priežasčių, kodėl „nuo ūkio iki stalo“ (angl. „From Farm to Fork“ – BNS) strategija yra labai svarbi sumažinti atstumą nuo ūkio iki vartotojo“, – spaudos konferencijoje trečiadienį Vilniuje sakė eurokomisaras.

Jo teigimu, produkcijos pervežimo atstumas yra viena pagrindinių aukštų maisto kainų priežasčių – kasmet Europoje transportuojant 3 mlrd. tonų produktų nuvažiuojama apie 540 mlrd. kilometrų, o vidutinis atstumas nuo ūkio iki vartotojo siekia apie 180 kilometrų.

„Todėl yra labai daug erdvės sumažinti šiuos atstumus. Tokia yra priežastis, kad „nuo ūkio iki stalo“ strategija yra labai svarbi remti geresnį visos tiekimo sistemos organizavimą – ne tik ūkininkus, bet vietinę pramonę, vietinius turgus, prekiavimą vietoje pagamintais produktais“, – teigė eurokomisaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.