M. Dubnikovas: vyksta tektoniniai lūžiai, Europa nusisuks nuo Rusijos energetikos

Valstybinis Rusijos energetikos milžinas „Gazprom“ sustabdė dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai. Maskva nurodė, kad tiekimas sustabdytas, nes šios Europos Sąjungos valstybės už dujas neatsiskaitė rubliais.

Maskva nurodė, kad tiekimas stabdomas, nes šios Europos Sąjungos valstybės už dujas neatsiskaitė rubliais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Maskva nurodė, kad tiekimas stabdomas, nes šios Europos Sąjungos valstybės už dujas neatsiskaitė rubliais.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Kreivys.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Kreivys.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Macronas ir M.Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E.Macronas ir M.Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lina Vaškelevičienė

2022-04-28 15:59, atnaujinta 2022-04-28 16:28

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad atsiskaitymus už energijos išteklius Rusija priims tik nacionaline valiuta – rubliais, antraip čiaupai „nedraugiškoms Vakarų valstybėms bus užsukti“.

Europos valstybės, importuojančios rusiškas dujas ir naftą, tarp jų Lenkija su Bulgarija, atmetė Maskvos reikalavimą kaip neteisėtą, nes tokia išlyga nenurodyta pirkimo sutartyje. Tiek Lenkija, tiek Bulgarija užtikrina vykdžiusios įsipareigojimus ir „Gazprom“ veiksmus vadina neteisėtais.

Berlyne susitaręs dėl papildomo naftos tiekimo Lenkijai, premjeras Mateušas Moravieckis užtikrino, kad lenkai dėl Rusijos akibrokšto nenukentės, energijos išteklių šalyje nepritrūks.

„Šalies dujų kaupyklos užpildytos 76 proc. Tai daugiau nei daugumoje Europos valstybių. Šiuo pereinamuoju laikotarpiu, prieš pradedant veikti Baltijos dujotiekiui, sukoncentruosime tiekimą iš kitų šaltinių. Leiskite priminti, kad turime jungtis su Vokietija ir Čekija, taip pat Svinouiscio dujų terminalą, iš kurio galime gauti didelius suskystintų dujų kiekius. Tiekimo nutraukimą išnaudosime kaip galimybę“, – aiškino jis.

Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys antrino, kad Maskvos šantažas menkai paveikė Lenkijos energetinę nepriklausomybę.

„Panašu, kad Lenkijai tas turbūt nelabai skauda dėl kelių priežasčių. Lenkija iki šios dienos jau yra pakankamai daug prisipildžiusi saugyklas, kurias turi. Lenkija turi terminalą, vartojimas šiuo metu yra neaukštas, o nuo spalio mėnesio atsidaro vamzdynas su Norvegija „Baltic Pipe“, kuris importuos didžiąją dalį reikalingų dujų iš Norvegijos“, – kalbėjo D.Kreivys.

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas vylėsi, kad Rusijos akibrokštas nepakeis Europos šalių nusiteikimo atsisakyti rusiškos naftos.

„Žinutė yra labai aiški. Bet naftą pakeisti yra lengviau ir aš tikiuosi, kad tai nesutrukdys besiformuojančios politinės valios į šeštąjį sankcijų paketą įtraukti embargo naftai, ką Lietuva visą laiką spaudė ir argumentavo savo partneriams Vakaruose“, – mano viceministras.

Ekonomistas Marius Dubnikovas pabrėžia, kad naftos eksportas Rusijai yra kur kas aktualesnis nei dujos. O pastarieji Kremliaus šantažo atvejai taps precedentu Europai visam laikui nusisukti nuo rusiškų energijos išteklių.

„Nafta Rusijai yra daug skausmingesnė negu dujos. Nes šiuo atveju du trečdaliai biudžeto pajamų ateina būtent iš naftos, ne iš dujų. Tai ilguoju laikotarpiu, manyčiau, kad vyksta tokie tektoniniai lūžiai, kad iš tiesų Europa nusisuks nuo Rusijos energetikos. Ir netgi pasikeitus situacijai, pagerėjus santykiams tarp Rusijos ir Europos, gali būti, kad Europa tiesiog nebegrįš prie šitos energetikos“, – svarstė jis.

Ekonomistas pabrėžia, kad Bulgarijoje susidarė prastesnė situacija nei Lenkijoje. Tačiau šalis turi Europos Sąjungos užnugarį ir derybinių pranašumų. Per Bulgariją tiekiamos dujos į Kremliui palankias Vengriją ir Serbiją.

„Bet kokiu atveju Bulgarija su Europos Sąjungos pagalba – tos pagalbos tikrai reikės – tai išspręs, tiesiog tai bus papildomų kaštų klausimas“, – mano M.Dubnikovas.

Europos Sąjunga skelbia planuojanti koordinuotą atsaką į rusiškų dujų sustabdymą. Lyderiai Briuselyje neatmetė galimybės, kad Maskva sustabdys dujų tiekimą visoms 27 bloko narėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.