Dešimt dėl karo labiausiai nuskurdusių rusų milijardierių – jiems sankcijos kirto skaudžiausiai

Vakarų sankcijos ir sugriuvusios rinkos, kurių pamatus supurtė Rusijos karinė invazija į Ukrainą, sujaukė žurnalo „Forbes“ turtuolių sąrašus. Sudėjus bendrai milijardus, kurių per metus neteko labiausiai nuskurdę dešimt rusų turtuolių, susidaro 108,5 mlrd. JAV dolerių suma. Tarp lyderių - Aleksejus Mordašovas, Vagitas Alekperovas, Suleimanas Kerimovas su šeima.

Sudėjus bendrai milijardus, kurių per metus neteko labiausiai nuskurdę dešimt rusų turtuolių, susidaro 108,5 mlrd. JAV dolerių suma.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Sudėjus bendrai milijardus, kurių per metus neteko labiausiai nuskurdę dešimt rusų turtuolių, susidaro 108,5 mlrd. JAV dolerių suma.<br> Lrytas.lt fotomontažas
V.Alekperovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Alekperovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Kerimovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Kerimovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Potaninas (kairėje) ir A.Mordašovas.<br>„Scanpix“ nuotr.
V.Potaninas (kairėje) ir A.Mordašovas.<br>„Scanpix“ nuotr.
L.Michelsonas (kairėje) ir V.Potaninas.<br>„Scanpix“ nuotr.
L.Michelsonas (kairėje) ir V.Potaninas.<br>„Scanpix“ nuotr.
NLMK bendrasavininkis V.Lisinas, vienas turtingiausių<br>media.nlmk.com nuotr.
NLMK bendrasavininkis V.Lisinas, vienas turtingiausių<br>media.nlmk.com nuotr.
R.Abramovičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Abramovičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 6:21 PM

Bendrai milijardierių skaičius sumažėjo nuo 123 iki 88, (pirminiais „Forbes“ skaičiavimais, jis turėjo padidėti), o jų bendras turtas sumažėjo nuo 606 mlrd. iki 353 mlrd. dolerių.

Beveik visi iš dešimties labiausiai nuskurdusiųjų pernai pateko į „Forbes Russia“ turtuolių 20-uką.

Čia minimas ir A.Mordašovas, plieno milžinės „Severstal“ savininkas, kuriam taikomos sankcijos ir kuris 2021 m. buvo Rusijos sąrašo viršuje, o 2022 m. liko penktas, ir naftos koncerno „Lukoil“ bendrasavininkis V.Alekperovas ir Novolipecko metalurgijos kombinato bendrasavininkis Vladimiras Lisinas. Pastarasis, nepaisant to, kad jo turtas sumažėjo 7,8 mlrd. dolerių, 2022 m. buvo turtingiausių Rusijos žmonių sąrašo viršuje.

Aleksejus Mordašovas

Metų pokytis: minus 15,9 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 13,2 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 29,1 mlrd. dolerių

Pareigos: „Severstal“ direktorių valdybos pirmininkas

Sankcijos: 2022 m. vasario-kovo mėnesiais ES ir Jungtinės Karalystės valdžios institucijos įtraukė A.Mordašovą į sankcijų sąrašus.

Jei vasario 22 d. „Severstal“ akcijomis buvo prekiaujama po 1 589 rublius už vienetą, tai vasario 24 d., Rusijai įsiveržus į Ukrainą, kaina nukrito iki 1 028 rublių už akciją.

Vakarų sankcijos palietė ne tik „Severstal“, bet ir asmeninį A.Mordašovo turtą: kovo pradžioje Italijoje buvo areštuota 65 metrų ilgio jo jachta „Lady M“, o mėnesio viduryje – 105 mln. eurų vertės nekilnojamasis turtas Sardinijoje (Italija).

Vagitas Alekperovas

Metų pokytis: minus 14,4 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 10,5 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 24,9 mlrd. dolerių

Pareigos: „Lukoil“ prezidentas

Sankcijos: balandžio 13 d. V.Alekperovas įtrauktas į Jungtinės Karalystės sankcijų sąrašą.

„Lukoil“ bendrasavininkis V.Alekperovas per metus patyrė 14,4 mlrd. dolerių nuostolį, nors karinio konflikto metu naftos kainos pakilo. Prieš karą Ukrainoje bendrovės akcijos kainavo po 6 020 rublių už akciją, o karui prasidėjus – po 4 650 rublių už akciją.

Kovo 3 d. „Lukoil“ valdyba paskelbė pareiškimą dėl Rusijos Ukrainoje pradėto karo. Ji išreiškė „susirūpinimą dėl tebesitęsiančių tragiškų įvykių Ukrainoje ir nuoširdžiausią užuojautą visiems nukentėjusiems nuo šios tragedijos“. Bendrovė taip pat pasisakė už tai, kad konfliktas būtų sprendžiamas derybų keliu, diplomatinėmis priemonėmis.

Suleimanas Kerimovas su šeima

Metų pokytis: minus 11,4 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 4,4 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 15,8 mlrd. dolerių

Pareigos: Federacijos tarybos narys

Kerimovų šeimai priklauso 76,3 proc. aukso gavybos bendrovės „Polyus“.

Sankcijos: 2018 m. balandžio 6 d. S.Kerimovui buvo pritaikytos JAV sankcijos. 2022 m. kovo 15 d. verslininkas įtrauktas į ES sankcijų sąrašą, o kitą dieną JAV įtraukė S.Kerimovą į rusų, kuriems sankcijos turi būti taikomos pirmumo tvarka, sąrašą.

S.Kerimovas ir jo šeima per metus prarado 11,4 mlrd. JAV dolerių, nors krizės metu aukso paklausa augo. Vasario 22 d. „Polyus“ vertybiniai popieriai kainavo 13 014 rublių už vienetą, o vasario 24 d. jų kaina sumažėjo iki 9 578 rublių už vienetą.

Įgyvendindamos asmenines sankcijas, Fidžio salų valdžios institucijos balandžio 14 d. sulaikė jachtą „Amadea“, kuri, kaip įtariama, yra susijusi su S.Kerimovu.

Tatjana Bakalčiuk

Metų pokytis: minus 10,9 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 2,1 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 13 mlrd. dolerių

Pareigos: internetinės mažmenininkės „Wildberries“ generalinė direktorė

T.Bakalčiuk internetinė parduotuvė „Wildberries“ nėra įmonė, kurios akcijomis prekiaujama, todėl jos vertinimas grindžiamas palyginimu su panašia parduotuve, šiuo atveju „Ozon“. Žlugus Rusijos rinkai ir sutrikus tiekimo grandinėms, krito „Ozon“ akcijų vertė, taigi ir „Wildberries“ T.Bakalčiuk turto vertė.

Leonidas Michelsonas

Metų pokytis: minus 10,9 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 14 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 24,9 mlrd. dolerių

Pareigos: gamtinių dujų įmonės „Novatek“ generalinis direktorius

Sankcijos: balandžio 6 d. L.Michelsonui buvo pritaikytos Kanados ir Jungtinės Karalystės sankcijos.

Didžiausios Rusijos nepriklausomos gamtinių dujų gamintojos „Novatek“ bendrasavininkis L.Michelsonas, ne kartą buvęs „Forbes“ sąrašo viršuje, šįkart į penketuką pateko vertinant sumažėjusius turtus. Bendrovės akcijos atpigo nuo 1 354 rublių už vienetą vasario 22 d. iki 1 001 rublio vasario 24 d.

Kovo 4 d. „Novatek“ paskelbė pareiškimą, kuriame ragino diplomatiniu būdu išspręsti karo padėtį Ukrainoje. Bendrovė taip pat pažadėjo „atsakingai vykdyti visus Rusijos ir tarptautinius sutartinius įsipareigojimus“.

Genadijus Timčenka

Metų pokytis: minus 10,7 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 11,3 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 22 mlrd. dolerių

Pareigos: Kontinentinės ledo ritulio lygos pirmininkas

Sankcijos: 2014 m. kovą JAV G.Timčenkai įvedė sankcijas. 2022 m. vasario 22 d., dar prieš prasidedant Rusijos karui Ukrainoje, verslininkas sulaukė Jungtinės Karalystės, o vasario 28 d. – ES sankcijų.

L.Michelsono partneris bendrovėse „Novatek“ ir naftos chemijos milžinės „Sibur“ G.Timčenka taip pat nuskurdo, nes sumažėjo šių bendrovių vertė. Kovo 21 d. G.Timčenka savo paties prašymu atsistatydino iš „Novatek“ direktorių valdybos, o bendrovė įšaldė visų savo projektų, išskyrus vieną, darbus.

Kovo pradžioje San Remo (Italija) uoste buvo sulaikyta, kaip įtariama, G.Timčenkai priklausanti jachta „Lena“, o balandžio viduryje Prancūzijos valdžios institucijos konfiskavo du viešbučius Žydrajame krante, priklausančius verslininko žmonos bendrovėms.

Vladimiras Potaninas

Metų pokytis: minus 9,7 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 17,3 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 27 mlrd. dolerių

Pareigos: koncerno „Interros Holding“ prezidentas, nikelio ir paladžio gavybos ir lydymo įmonės „MMC Norilsk Nickel“ prezidentas

Sankcijos: balandžio 6 d. V.Potaninas atsidūrė Kanados sankcijų sąraše.

V.Potaninas dėl sankcijų itin nenukraujavo – apribojimus jam taikė tik Kanada. Tačiau kovo viduryje dėl sankcijų sutriko bendrovės paladžio tiekimas užsienio rinkoms. „Norilsk Nickel“ akcijos taip pat reagavo į karo pradžią: vasario 22 d. jų kaina buvo 21 306 rubliai už akciją, o vasario 24 d. nukrito iki 17 616 rublių.

V.Potaninas nėra padaręs jokių viešų pareiškimų apie padėtį Ukrainoje, tačiau kovo viduryje jis pasisakė prieš užsienio bendrovių, kurios pasitraukia iš Rusijos rinkos protestuodamos prieš karą Ukrainoje, turto konfiskavimą. „Tai sugrąžintų mus į 1917-uosius, o tokio žingsnio pasekmes – visuotinį investuotojų nepasitikėjimą Rusija – jausime daugelį dešimtmečių“, – teigė milijardierius.

Denisas Sverdlovas

Metų pokytis: minus 9,2 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 1,4 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 10,6 mlrd. dolerių

Pareigos: elektromobilių startuolio „Arrival“ įkūrėjas ir generalinis direktorius

2015 m. D.Sverdlovas įkūrė elektromobilių startuolį „Arrival“. 2021 m. kovą „Arrival“ tapo viešai prieinama „Nasdaq“ biržoje – ji susijungė su JAV įmone „CIIG Merger“. Investuotojai „Arrival“ įvertino 13,8 mlrd. dolerių.

D.Sverdlovo turtas sumažėjo, nes „Arrival“ akcijos dabar parduodamos šešis kartus pigiau nei siūlymo kaina – maždaug 3,15 JAV dolerio 2022 m. balandį, palyginti su 22,8 JAV dolerio 2021 m. kovą. To priežastis – ne tik padėtis pasaulyje, bet ir vidinės bendrovės problemos: „Arrival“ net nepradėjo bandyti ir pardavinėti savo elektromobilių.

Vladimiras Lisinas

Metų pokytis: minus 7,8 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 18,4 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 26,2 mlrd. dolerių

Pareigos: Novolipecko metalurgijos kombinato NLMK direktorių valdybos pirmininkas

Sankcijos: nuo 2018 m. įtrauktas į vadinamąjį JAV „Kremliaus sąrašą“.

NLMK akcijos atpigo nuo 219 rublių už akciją vasario 22 d. iki 168,3 rublio vasario 24 d., o balandžio viduryje jų kaina dar labiau sumažėjo.

Kovo pradžioje V.Lisinas kreipėsi į NLMK darbuotojus su pareiškimu apie karą. „Žmogaus auka visada yra didžiulė tragedija, kurios negalima pateisinti“, – sakė verslininkas ir pažadėjo paremti bendrovės darbuotojus.

Romanas Abramovičius

Metų pokytis: minus 7,6 mlrd. dolerių

Turtas 2022 m.: 6,9 mlrd. dolerių

Turtas 2021 m.: 14,5 mlrd. dolerių

Pareigos: investicinės bendrovės „Millhouse“ kontrolinio akcijų paketo savininkas

Sankcijos: nuo 2022 m. kovo taikomos Jungtinės Karalystės ir ES sankcijos.

Praėjusio mėnesio žiniasklaidos publikacijų herojus R.Abramovičius yra daugiausiai turto praradusių Rusijos milijardierių dešimtuko apačioje: jo turtas per metus sumažėjo 7,6 mlrd. dolerių. Čia savo vaidmenį suvaidino ir metalurgijos bendrovės „Evraz“ akcijų kritimas bei paties verslininko turto įšaldymas.

R.Abramovičius aktyviai dalyvavo taikos derybose kaip Kremliaus ir Kijevo kaip tarpininkas. Dvi didžiausios jo jachtos „Eclipse“ ir „Salaris“ šiuo metu yra Turkijos vandenyse.

Balandžio viduryje Džersio sala įšaldė 7 mlrd. dolerių vertės R.Abramovičiaus turtą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.