Indija ieško pigesnės naftos – Rusijai jau siūlo tiekti mažesnėmis nei rinkos kainomis

Indija ieško galimybių pirkti iš Rusijos naftą mažesnėmis nei rinkos kainomis – pigiau nei 70 JAV dolerių už barelį – ir veda atitinkamas derybas su Rusijos valdžios institucijomis, skelbia leidinys „The Economic Times“, remdamasis savais šaltiniais.

Indija ieško galimybių pirkti iš Rusijos naftą mažesnėmis nei rinkos kainomis.<br>V.Balkūno nuotr.
Indija ieško galimybių pirkti iš Rusijos naftą mažesnėmis nei rinkos kainomis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 4:41 PM, atnaujinta May 4, 2022, 4:45 PM

Rusijos finansų ministerijos duomenimis, „Urals“ naftos mišinio barelio vidutinė kaina tarptautinėje rinkoje sausį-balandį buvo 84,7 dolerio, tačiau praėjusį mėnesį krito iki 70,5 dolerio, tai yra beveik trečdaliu mažiau nei Šiaurės jūros „Brent“ naftos.

Leidinys teigia, jog siūlydama tokią kainą Indija siekia apsidrausti nuo rizikų, susijusių su tarptautinėmis sankcijomis Rusijai dėl jos karo Ukrainoje.

„Rusijos naftos srautams į Indiją sankcijos netaikomos, tačiau griežtėjantys tarptautiniai apribojimai tokiose srityse kaip laivų draudimas, taip pat Vašingtono spaudimas Naujajam Deliui apsunkina prekybą. Ministras pirmininkas Narendra Modi iki šiol priešinosi Vakarų raginimams apriboti santykius su Maskva dėl galimybės gauti naftos su didele nuolaida“, – pažymi „The Economic Times“.

Indija, importu patenkinanti daugiau kaip 85 proc. savo naftos poreikio – yra viena iš nedaugelio likusių rusiškos naftos pirkėjų – svarbaus Vladimiro Putino režimo pajamų šaltinio. Dėl mažėjančios paklausos Europoje Rusijos naftos pramonė patiria didelį spaudimą, o Maskvoje prognozuojama, kad šiais metais „juodojo aukso“ gavyba šalyje gali sunykti net 17 procentų.

Trečios pagal dydį pasaulyje naftos importuotojos valstybinės ir privačios naftos perdirbimo įmonės nuo vasario pabaigoje prasidėjusios Rusijos invazijos į Ukrainą nupirko daugiau kaip 40 mln. barelių rusiškos naftos, o tai penktadaliu viršija šį tiekimą per visus 2021-uosius, rodo agentūros „Bloomberg“ skaičiavimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.