Indija netikėtai padidino bazines palūkanas

Kylant infliacijai, Indijos centrinis bankas trečiadienį netikėtai padidino bazinę palūkanų normą 0,4 procentinio punkto.

Kylant infliacijai, Indijos centrinis bankas trečiadienį netikėtai padidino bazinę palūkanų normą.<br>Pixabay.com nuotr.
Kylant infliacijai, Indijos centrinis bankas trečiadienį netikėtai padidino bazinę palūkanų normą.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 4:13 PM

Apie tai buvo pranešta likus vos kelioms valandoms iki Federalinio rezervo sistemos (FRS) sprendimo dėl palūkanų normų paskelbimo ir rinkose plačiai manoma, kad JAV centrinis bankas padidins bazinę palūkanų normą labiausiai per du dešimtmečius, siekdamas pažaboti infliaciją.

Toks FRS sprendimas gali išprovokuoti kapitalo nutekėjimą iš besivystančių rinkų, tokių kaip Indija.

Kalbėdamas apie pirmąjį nuo 2018 metų rugpjūčio skolinimosi kainų padidinimą, Indijos centrinio banko vadovas Shaktikanta Dasas pareiškė, kad centrinis bankas „padidins bazinę palūkanų normą 40 bazinių punktų iki 4,4 proc. ir šis sprendimas įsigalios nedelsiant“.

„Didžiausią nerimą kelia nuolatinis ir plintantis infliacinis spaudimas, kuris kasdien vis didėja“, – pareiškė centrinio banko vadovas per televiziją.

Jis pridūrė, jog valgomųjų aliejų deficitas dėl konflikto Europoje ir svarbių gamintojų, tokių kaip Indonezija, eksporto draudimų Indijoje skatina spartų maisto brangimą.

Indijos ekonomika tvirtai atsitiesė po koronaviruso pandemijos ir puikavosi vienais didžiausių pasaulyje ekonomikos augimo rodiklių, tačiau dabar susidūrė su kylančios infliacijos iššūkiu.

Per pirmus tris šių metų mėnesius infliacija nuolat viršijo centrinio banko nustatytą tikslinį 2–6 proc. intervalą, o kovą pasiekė 6,95 proc. – aukščiausią per 17 mėnesių lygį.

Ekonomistų skaičiavimais, balandį infliacija viršijo 7 proc. ribą.

Indija yra didžiausia pasaulyje valgomųjų aliejų, įskaitant palmių aliejų ir sojų aliejų, importuotoja. Be to, šalis, turinti 1,4 mlrd. gyventojų, importuoja daugiau kaip 80 proc. reikalingos naftos ir, mažėjant vidaus gavybai, jos priklausomybė nuo užsienio naftos vis didėja.

Centrinis bankas taip pat patikslino balandžio 1 dieną prasidėjusių 2022–2023 finansinių metų makroekonomines prognozes ir dabar numato, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) padidės 7,2 proc., o ne 7,8 proc., kaip buvo prognozuota anksčiau. Tuo tarpu infliacijos prognozė buvo padidinta nuo vasarį numatytų 4,5 iki 5,7 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.