Kylant kainoms, Islandija padidino bazines palūkanas

Dėl Ukrainos konflikto pablogėjus ekonomikos augimo perspektyvoms, Islandijos centrinis bankas trečiadienį gerokai padidino bazinę palūkanų normą, siekdamas pažaboti infliaciją.

Dėl Ukrainos konflikto pablogėjus ekonomikos augimo perspektyvoms, Islandijos centrinis bankas trečiadienį gerokai padidino bazinę palūkanų normą.<br>T.Bauro nuotr.
Dėl Ukrainos konflikto pablogėjus ekonomikos augimo perspektyvoms, Islandijos centrinis bankas trečiadienį gerokai padidino bazinę palūkanų normą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 1:54 PM

Palūkanų normas didina įvairių pasaulio šalių centriniai bankai, taip stengdamiesi suvaldyti vartotojų kainų kilimą, kuris prasidėjo ekonomikai atsitiesus po COVID-19 pandemijos, o po Rusijos invazijos į Ukrainą dar paspartėjo.

Islandijos centrinis bankas septynių dienų terminuotų indėlių palūkanų normą padidino iš karto 1 procentiniu punktu iki 3,75 proc. ir įspėjo, kad ateinančiais mėnesiais ji bus dar didinama.

„Pinigų politikos komitetas mano, jog yra tikėtina, kad pinigų politiką artimiausiais mėnesiais reikės dar sugriežtinti, siekiant užtikrinti, kad infliacija per priimtiną laikotarpį grįžtų prie tikslinio lygio“, – rašoma banko paskelbtame pranešime.

Metinė infliacija šalyje balandį pasiekė 7,2 proc. ir „perspektyvos gerokai suprastėjo“, pažymėjo centrinis bankas.

Jo skaičiavimais, trečiąjį ketvirtį metinė infliacija turėtų viršyti 8 procentus.

Tačiau centrinis bankas taip pat pažymėjo pastebintis ženklų, kad vidaus ekonominis aktyvumas yra didelis.

„Sąstingis ekonomikoje, regis, išnyko... Prognozuojama, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet padidės 4,6 proc., o 2023 ir 2024 metais augimas sieks beveik 3 procentus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.