Reakcija po naujų galimų sankcijų Rusijai: jos ekonomika gali klimpti į kai ką gerokai rudesnio nei molis

Europos Komisijai (EK) trečiadienį pristačius šeštąjį sankcijų Rusijai paketą ir paskelbus, jog iki šių metų pabaigos siūloma palaipsniui atsisakyti rusiškos naftos ir jos produktų į Europos Sąjungą (ES), „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas apžvelgė tokių sankcijų poveikį Rusijos ekonomikai.

Ekonomistas Ž.Mauricas apžvelgė naftos ir dujų embargo poveikį Rusijos ekonomikai.<br>Lrytas.lt koliažas
Ekonomistas Ž.Mauricas apžvelgė naftos ir dujų embargo poveikį Rusijos ekonomikai.<br>Lrytas.lt koliažas
Ekonomistas Ž.Mauricas apžvelgė naftos ir dujų embargo poveikį Rusijos ekonomikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ekonomistas Ž.Mauricas apžvelgė naftos ir dujų embargo poveikį Rusijos ekonomikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 3:21 PM, atnaujinta May 4, 2022, 3:25 PM

„Užtikrinsime, kad rusiškos naftos atsisakytume tvarkingai, – kalbėdama Europos Parlamente (EP) teigė U. von der Leyen. – Būtent todėl per šešis mėnesius atsisakysime rusiškos naftos, o iki metų pabaigos – perdirbtų produktų“, – trečiadienį EK pirmininkę citavo ELTA.

„Jei ES šalims pavyktų atsisakyti rusiškų dujų ir naftos, Rusijos ekonomika klimptų vis giliau į kai ką gerokai rudesnio nei molis, nes alternatyvių gamtinių dujų eksporto rinkų Rusija greitu metu nesuras“, – rašė jis.

Kaip pastebėjo Ž.Mauricas, 21 mlrd. JAV dolerių (20 mlrd. eurų) Rusija gauna iš naftos, tačiau 31 mlrd. JAV dolerių (29 mlrd. eurų) iš dujų eksporto.

„Rusijos energijos išteklių importo embargas yra teisingas žingsnis, nes Rusija net 70 proc. savo eksporto pajamų gauna iš energetinių žaliavų eksporto (iš jų – 71 proc. sumokėjo ES šalys), o šie pinigai leidžia stabilizuoti Rusijos ekonomiką bei toliau finansuoti Rusijos invaziją Ukrainoje“, – feisbuko įraše komentavo ekonomistas.

Jis pabrėžė, kad ES visiškai atsisakyti rusiškų dujų nebus taip paprasta, nes Vokietija ir kitos ES šalys ne vienerius metus didino šią priklausomybę.

Ž.Maurico pastebėjimu, kol kas planuojama, kad ES visiškai atsisakyti rusiškų dujų galės iki 2024 m. vidurio. Visgi jis atkreipė dėmesį, kad Italijos, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos ir Graikijos veiksmai rodo, kad tai galėtų įvykti ir greičiau. Ekonomistas prognozavo, kad tai galėtų būti 2023 m. vidurys ar pabaiga.

Ekonomistas tai aiškino tuo, jog eksporto į Kiniją pajėgumai nėra pakankami, suskystintų dujų eksporto terminalų statybai reikalingų technologijų Rusija neturi.

Jis taip pat dėstė, kad Rusijos naftos eksporto pajamos kris dėl didelių nuolaidų ir pailgėjusios transportavimo trukmės. Tokius sprendimus šalis privalo taikyti, kad parduotų savo „Urals“ naftą trečiosioms šalims. Tai galėtų būti Kinija ir Indija, patikslino ekonomistas.

„Anglies pramonė taip pat patirs smūgį, nes neatsiranda daug norinčių pirkti rusišką anglį – niekas nenori rizikuoti pakliūti į kryžminę sankcijų ar reputacijos ugnį, jei yra kitų alternatyvų“, – apibendrino Ž.Mauricas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.