Lenkijos „PGNiG“ Klaipėdos SGD terminalo pajėgumus rezervavo šešiems laivams

Lenkijos naftos ir dujų įmonė „PGNiG“ Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo pajėgumus yra rezervavusi šešiems laivams, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Independence“ laivas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Independence“ laivas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Kreivys.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Kreivys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 9:22 AM, atnaujinta May 5, 2022, 9:49 AM

Ministro teigimu, laivais atgabenti „PGNiG“ užsakyti SGD kroviniai aprūpins ne tik Lenkiją, bet ir kitas Baltijos šalis.

„Dabar matome, pavyzdžiui, kad Lenkijos dujų tiekėjas „PGNiG“ yra jau užsakęs terminalo pajėgumus šešiems laivams“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė D.Kreivys.

„Tie šeši laivai nebūtinai tekės į Lenkiją. Dalis jų bus parduodama ir Lietuvoje, ir Latvijoje, turbūt Estijoje ir netgi Suomijoje“, – pridūrė ministras.

Pirmasis „PGNiG“ skirtas SGD krovinys į Klaipėdos SGD terminalą bus atgabentas jau šį mėnesį. Kada Lietuvą pasiektų kiti Lenkijos bendrovei skirti kroviniai, D. Kreivys neįvardijo.

Klaipėdos SGD terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ dar kovo viduryje pranešė, kad terminalo pajėgumai visiškai rezervuoti iki rugsėjo 30 dienos – šių dujų metų pabaigos. Šią savaitę pradėtas terminalo pajėgumų skirstymas paskutiniam šių metų ketvirčiui – spalio–gruodžio mėnesiams.

D.Kreivys sako, kad pradėjus veikti magistraliniam dujotiekiui tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL), Klaipėdos SGD terminalas ir toliau dirbs pilnu pajėgumu, todėl, pasak ministro, vartotojams taps pigesni terminalo išlaikymo kaštai.

Lenkija pastatys Ostrolenkoje didžiulę dujų generacinę elektrinę, kuriai bus didžiulis poreikis dujų, ir Lenkija jau skaičiuoja, kad tos dujos bus pateiktos iš terminalo. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad terminalas ir toliau bus stipriai užkrautas, turbūt beveik devyniasdešimt–šimtu procentų, kas būtų didžiausias rodiklis visoje Europoje. Tai reiškia, kad terminalo išlaikymo kaštai, kurie tenka kiekvienam mūsų vartotojui, bus žymiai pigesni“, – sakė D.Kreivys.

„Dalis dujų ištekės į Lenkiją, tai reiškia, kad į terminalą galėsime priimti daugiau dujų. Kuo daugiau dujų priimi, tuo didesniam kiekiui išsidalina terminalo kaštai“, – pridūrė ministras.

Pasak D.Kreivio, ketvirtadienį oficialiai atidaromas GIPL dujotiekis dujoms iš Lietuvos leis pasiekti visą Europą.

„GIPL sujungimas su Lenkija yra labai svarbus, nes mūsų dujos galės pasiekti visą Europą – ir Čekiją, ir ateityje Ukrainą, ir visas kitas šalis. Mes būsime pilnoje rinkoje ir mūsų terminalas bus tikrai pilnai išnaudotas“, – sakė ministras.

Ketvirtadienį netoli Vilniaus vyks vieno svarbiausių pastarojo dešimtmečio Lietuvos strateginių energetikos projektų – daugiau nei 500 km ilgio maždaug 500 mln. eurų vertės magistralinio dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL) oficialus atidarymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.