A. Armonaitė: palaikyčiau sprendimą pratęsti lengvatinį PVM tarifą viešbučiams ir restoranams

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad siūlymas pratęsti galiojančią 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą apgyvendinimo ir maitinimo įstaigoms yra „svarstytinas“ ir būtų linkusi jį palaikyti.

A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė sako, kad siūlymas pratęsti galiojančią 9 proc. PVM lengvatą apgyvendinimo ir maitinimo įstaigoms yra „svarstytinas“.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė sako, kad siūlymas pratęsti galiojančią 9 proc. PVM lengvatą apgyvendinimo ir maitinimo įstaigoms yra „svarstytinas“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 3:20 PM, atnaujinta May 9, 2022, 3:22 PM

„Kaip politikė, kaip ministrė, atsakinga už ekonomiką, už ekonominę politiką, palaikyčiau“, – pirmadienį interviu „Delfi TV“ sakė A.Armonaitė.

Anot jos, viešbučiai, restoranai, taip pat turizmo sektoriaus verslai, smarkiai nukentėjo tiek nuo pandemijos, tiek nuo karo Ukrainoje, vis dar yra šių krizių „paveikti“.

„Ir netgi objektyviai žiūrint jiems ir komerciniuose bankuose pasiskolinti sunkiau, nes jie vertinami kaip labiau rizikingi verslai“, – teigė A.Armonaitė.

„Manau, kad tokios lengvatos pratęsimas yra svarstytinas. Kiek man yra žinoma, Seime yra pateiktas pasiūlymas ją pratęsti. Manau, kad verta diskutuoti“, – sakė ministrė.

ELTA primena, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas viešbučiams ir maitinimo sektoriui, kaip ir sporto klubams, kino teatrams, renginiams, pritaikytas 2021 m., reaguojant į paslaugų įmonių dėl pandemijos patiriamus nuostolius. Dabar numatyta, kad visas 21 proc. PVM apmokestinimas bus grąžintas nuo kitų metų.

Kaip Eltai yra sakiusi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, „blogoje ir labai blogoje“ situacijoje šiuo metu esantiems viešbučių ir restoranų savininkams lengvatinio tarifo pratęsimas būtų viena efektyviausių priemonių, kaip valstybė galėtų padėti neatsigaunančiam sektoriui.

Pasak jos, dėl šios lengvatos apie 80 proc. restoranų išvengė bankroto bei gali tęsti veiklą ir po pandemijos.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas yra teigęs, kad pritartų palikti 9 proc. PVM tarifą ir kitąmet. Jo teigimu, vyraujant ekonominiam neapibrėžtumui ir brangstant energijos ištekliams, būtų galima diskutuoti dėl PVM lengvatos galiojimo pratęsimo dar bent keliems metams.

Parlamentaras taip pat pažymėjo, kad taikyti mažesnį tarifą tikslinga, nes apgyvendinimo paslaugą užsienio turistams galima laikyti paslaugų eksportu, o BFK, jei Vyriausybė tokį siūlymą teiktų, jį palaikytų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.