Prokurorams nutraukus tyrimą dėl Kairių sąvartyno dujų deginimo, spendimas apskųstas

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) Generalinei prokuratūrai apskundė Šiaulių apygardos prokuratūros sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos daugiau nei prieš dešimtmetį įgyvendintame Kairių sąvartyno dujų deginimo projekte.

Kairių sąvartynas.<br>G.Šiupario nuotr.
Kairių sąvartynas.<br>G.Šiupario nuotr.
Kairių sąvartynas.<br>G.Šiupario nuotr.
Kairių sąvartynas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-12 13:57

„Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro nuomone, prokuroras neįvertino, jog tirtoje situacijoje buvo padaryta per 2 mln. eurų žala iš viešųjų pinigų išlaikomam centrui, taip pat milijoną eurų viršijanti žala Europos Sąjungos biudžetui, o galimai nusikalstamos veikos schema įgyvendinta taip, kad centrui netgi nebuvo palikta galimybė reikšti regresinių ieškinių dėl patirtos žalos atlyginimo“, – pranešime teigė ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis.

Pasak Ž.Šilgalio, ikiteisminio tyrimo metu nebuvo paneigtos galimos Kairių sąvartyno dujų tyrimo ataskaitą pateikusios ir konkursą laimėjusios bendrovių sąsajos, neatliktos būtinos akistatos.

Neradusi nusikaltimo požymių Šiaulių apygardos prokuratūra balandžio pabaigoje pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuris buvo pradėtas Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) gavus pranešimą apie ŠRATC direktoriaus ir kitų asmenų galimus korupcinius veiksmus, įgyvendinant Kairių sąvartyno dujų projektą.

Prokuratūra tuomet teigė, jog 2008 metų kovą ŠRATC paskelbė investuotojo konkursą. Jo medžiagoje buvo pateikta 2006–2007 metais atlikta Lenkijos įmonės „Energ-G Polska“ dujų tyrimo ataskaita, nurodant sąvartyne galimą išgauti dujų kiekį.

Konkursą laimėjusi bendrovė „Naujoji šiluma“ projektui įgyvendinti įsteigė bendrovę Energijos parkas, tačiau pradėjus gaminti energiją paaiškėjo, kad dujų galima išgauti daug mažiau nei nurodyta ataskaitoje.

2004 metais tikslesnį dujų išteklių tyrimą buvo atlikusi Vokietijos bendrovė „M&S Umweltprojekt“, tačiau šio tyrimo ataskaita nebuvo įtraukta į konkurso medžiagą.

Negalėdama išgauti planuoto dujų kiekio, Energijos parkas kreipėsi į teismą, kuris bendrovės naudai iš ŠRATC priteisė 1,5 mln. eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu siekta nustatyti, kodėl konkursui buvo pateikta „Energ-G Polska“, o ne „M&S Umweltprojekt“ ataskaita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.