Rekordines pajamas gavusi Valstybinių miškų urėdija išmokėjo 21 mln. eurų dividendų

Valstybinių miškų urėdija (VMU) 2021 metais gavo rekordines 206 mln. eurų pajamas – 39,1 proc. daugiau nei 2020 metais. Už praėjusius metus įmonė į valstybės biudžetą pervedė 20,8 mln. eurų dividendų.

Miškas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Miškas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-12 14:04, atnaujinta 2022-05-12 14:46

Koreguotas įmonės pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) siekė 99 mln. eurų ir buvo 2,7 karto didesnis nei prieš metus. Koreguotas pelnas siekė 75,9 mln. eurų – tris kartus daugiau, pranešė VMU. Grynasis įmonės pelnas siekė 38,3 mln. eurų, kai 2020 metais buvo patirtas 4,2 mln. eurų nuostolis.

Anot jos, rezultatui įtakos turėjo ne tik medienos kainos kilimas aukcionuose ir padidėjusi jos paklausa tarptautinėje rinkoje, bet ir veiklos efektyvinimas centralizuojant pirkimus.

„Praėjusių metų pirmojo ir antrojo pusmečio žaliavinės medienos aukcionuose iš pirmo karto buvo parduotas beveik visas mūsų pasiūlytas medienos kiekis. Matydami stabilią medienos paklausą, kuri išliko visus metus, galėjome prognozuoti rekordines mūsų pajamas ir rekordinę finansinę grąžą valstybei“, – pranešime sakė urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Pasak jo, įmonė suvaldė rinkos kryčio poveikį rezultatams 2019-2020 metais, kai medienos kaina rinkoje buvo pasiekusi rekordines žemumas.

VMU pernai pagamino apie pusę viso šalies medienos kiekio: mediena pjovimui sudarė 50,5 proc., celiuliozės gamybai – 17,9 proc. ir malkoms – 32,4 proc.

Be to, įmonė pernai užtikrino ir stabilias miško kirtimo liekanų pasiūlos apimtis – rinkai buvo pasiūlyta 403 tūkst. kietmetrių medienos.

„Tai, kad rinkoje šiuo metu padidėjusi medienos paklausa, turi įtakos mūsų pajamoms, tačiau įmonė taip pat optimizuoja gamybos procesus, siekdama pagaminti kuo daugiau ekvivalentinio tūrio ir brangesnių sortimentų iš sąlyginio ploto vieneto, o tai taip pat didina įmonės pajamas ir pelną“, – sakė V.Kaubrė.

Šiais metais įmonė planuoja gauti 238 mln. eurų pajamų, uždirbti 46 mln. eurų ikimokestinio pelno, 107 mln. eurų koreguoto EBITDA.

Šiemet įmonė planuoja investuoti 70 mln. eurų į kelių tiesimą, IT technologijas, naujo biuro statybas Vievyje, pastatų atnaujinimą, automobilius, visuomenei skirtus rekreacinius objektus ir darbo priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.