Baigta: Suomija nebegauna elektros iš Rusijos

Suomija nebegauna elektros energijos iš Rusijos. Šią informaciją patvirtino kompanija „Fingrid“, kuri yra Suomijos nacionalinės energetikos sistemos operatorė, praneša „Sky News“.

Rusija ir Suomija.<br>123rf nuotr.
Rusija ir Suomija.<br>123rf nuotr.
Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 13, 2022, 6:56 PM, atnaujinta May 14, 2022, 12:29 PM

„Fingrid“ vyresnioji viceprezidentė Reima Päivinen pareiškė, jog „kompanija įsitikinusi, kad rimtų problemų nebus“. Tikimasi, kad Suomijai pakankamą elektros tiekimą padės užtikrinti Švedija.

Elektros energija iš Rusijos sudarė apie 10 proc. viso Suomijoje suvartojamo kiekio.

Penktadienį Rusijos kompanijos „Inter RAO“ antrinė įmonė pranešė nusprendusi nutraukti elektros energijos pardavimą Suomijai, šio žingsnio priežastimi įvardydama „problemas, kylančias dėl mokėjimų priėmimo“.

„Esame priversti sustabdyti elektros importą nuo gegužės 14 dienos, – nurodė Suomijoje veikianti „RAO Nordic“, valdoma Rusijos valstybinės energetikos milžinės „Inter RAO“ ir pridūrė, kad negavo apmokėjimo už gegužę parduotą energiją.

„RAO Nordic“ negali atlikti mokėjimų už iš Rusijos importuojamą elektrą“, – sakoma pranešime.

„Ši padėtis – išskirtinė ir susiklostė pirmąkart per daugiau kaip 20 mūsų prekybos istorijos metų“, – pridūrė „RAO Nordic“ ir išreiškė viltį, kad situacija greitai pagerės ir prekyba galės būti atnaujinta.

Ketvirtadienį Suomijos lyderiai pareiškė, kad jų šalis privalo „nedelsdama“ pateikti prašymą prisijungti prie NATO. Šis žingsnis atspindi iš pagrindų pasikeitusią Helsinkio poziciją šiuo klausimu po Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimo vasario 24 dieną pasiųsti savo pajėgas į Ukrainą.

Kremlius perspėjo, kad Rusija „neabejotinai“ laikys Suomijos narystę Vakarų šalių gynybos bloke grėsme sau. Rusijos užsienio ministerija pareiškė, kad Maskva bus „priversta imtis atsakomųjų priemonių – karinių ir techninių bei kitokių – kad pašalintų kylančias grėsmes savo nacionaliniam saugumui“.

„Helsinkis turėtų suvokti savo atsakomybę ir tokio žingsnio pasekmes“, – pabrėžė Rusijos URM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.