Italijos energetikos milžinė neatlaikė Maskvos spaudimo – atidarė sąskaitas rubliais ir eurais

Italijos energetikos milžinė „Eni“ pranešė, jog atidaro sąskaitas eurais ir rubliais, kad artimiausiu metu galėtų atlikti mokėjimus už rusiškų dujų įsigijimą, taip vykdydama Maskvos vienašališką reikalavimą dėl naujos atsiskaitymų tvarkos.

 Rubliai.<br> Pixabay.com nuotr.
 Rubliai.<br> Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2022, 12:10 PM, atnaujinta May 18, 2022, 12:11 PM

Kol kas neaišku, ar dėl šio „Eni“ žingsnio nebus pažeistos ES sankcijos Rusijai, nors „Eni“ tikina, kad tai „nėra nesuderinama“.

Savo pareiškime „Eni“ paaiškino, kad sprendimas atidaryti dvi sąskaitas „Gazprombank“ buvo priimtas „iš atsargumo“, nes „apmokėjimo terminai už dujų tiekimą – artimiausiomis dienomis“.

Maskva pareikalavo, kad klientai iš „nedraugiškų šalių“, įskaitant ES valstybes nares, už dujas mokėtų rubliais, taip siekdama išvengti Vakarų finansinių sankcijų savo centriniam bankui.

„Eni“ tikina, kad tokį žingsnį žengė „laikydamasi galiojančios tarptautinių sankcijų sistemos“, apie tai informuodama Italijos valdžios institucijos.

Europos Komisija yra paskelbusi, kad bet koks kitas veiksmas, išskyrus atsiskaitymus sutartimis numatyta valiuta, pažeistų sankcijas.

„Bendrovės turi atsiskaityti valiuta, kuri numatyta sutartyse. Bet kas, kas peržengia šią ribą, pažeidžia sankcijas. Aiškiau pasakyti neįmanoma“, – sakė Komisijos atstovas spaudai Ericas Mameris.

Tačiau „Eni“ teigė: „Naujoji procedūra turėtų būti neutrali tiek išlaidų, tiek rizikos požiūriu ir neprieštarauti galiojančioms sankcijoms. Mokėjimo prievolę galima įvykdyti pervedant eurus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.