Metinė infliacija JK balandį pašoko iki aukščiausio lygio per 40 metų, banko vadovas įspėjo apie „apokaliptinę“ padėtį

Sparčiai brangstant energijai, metinė infliacija Jungtinėje Karalystėje (JK) praėjusį mėnesį pakilo į aukščiausią per 40 metų lygį, parodė trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys, paskatinę opoziciją imti raginti vyriausybę parengti specialųjį biudžetą, kuris būtų skirtas kovai su pragyvenimo išlaidų krize.

 Londonas.<br>fietzfotos/pixabay.com nuotr.
 Londonas.<br>fietzfotos/pixabay.com nuotr.
 Svarai sterlingų.<br>ScouserUK/pixabay.com nuotr.
 Svarai sterlingų.<br>ScouserUK/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2022, 12:27 PM, atnaujinta May 18, 2022, 12:32 PM

Nacionalinės statistikos tarnyba (ONS) paskelbė, kad metinė infliacija, kovą siekusi 7 proc., balandį pakilo iki 9 procentų.

ONS vertinimais, metinės infliacijos lygis balandį buvo aukščiausias nuo 1982 metų, taip pat aukščiausias nuo tada, kai 1989 metais buvo pradėta skaičiuoti vartotojų kainų indeksą (VKI) pagal dabartinę metodiką.

Didžiausia per kelis dešimtmečius infliacija alina įvairias pasaulio valstybes, nes konfliktas Ukrainoje skatina tolesnį energijos ir maisto brangimą, o tai savo ruožtu verčia Anglijos banką, JAV federalinio rezervo sistemą (FRS) ir kitus centrinius bankus didinti palūkanų normas.

„Pasaulinės problemos“

„Su kylančia infliacija susiduria šalys visame pasaulyje“, – pareiškė JK iždo kancleris Rishi Sunakas.

„Šiandienos infliacijos skaičius lėmė, be kita ko, energijos kainų viršutinės ribos padidinimas nuo balandžio mėnesio, kurį savo ruožtu lėmė didesnės energijos kainos pasaulyje.“

„Negalime visiškai apsaugoti žmonių nuo šių pasaulinių problemų, bet, kur tik įmanoma, teikiame jiems didelę paramą ir esame pasirengę imtis tolesnių veiksmų“, – pareiškė jis.

Tuo tarpu pagrindinė opozicinė Leiboristų partija reikalauja parengti specialųjį biudžetą, kurio lėšomis britams būtų padedama atlaikyti pragyvenimo išlaidų krizę.

Leiboristai taip pat ragina įvesti nenumatyto pelno mokestį energetikos sektoriui, kuris skaičiuoja didelį pelną, nes, Rusijai surengus invaziją į Ukrainą, dėl kurios dar padidėjo nuogąstavimai dėl tiekimo, naftos ir dujų kainos smarkiai pakilo.

„Apokaliptinė padėtis“

Anglijos banko vadovas Andrew Bailey pirmadienį įspėjo apie „apokaliptinę“ padėtį, susijusią su sparčiai kylančiomis maisto kainomis, pabrėžęs, kad Ukraina, stambi kviečių ir kepimo aliejaus gamintoja, negali eksportuoti savo produktų.

Jis taip pat kalbėjo apie „labai realų pajamų šoką“ dėl sparčiai brangstančios energijos ir maisto.

Anglijos bankas anksčiau šį mėnesį įspėjo, kad Didžiąją Britaniją gali ištikti recesija, o infliacija iki metų pabaigos turėtų viršyti 10 proc. – aukščiausią per keturis dešimtmečius lygį.

Tokį įspėjimą centrinis bankas paskelbė po to, kai padidino savo bazinę palūkanų normą ketvirčiu procentinio punkto iki 1 proc., siekdamas pažaboti infliaciją.

Šią normą Anglijos bankas padidino ketvirtą kartą iš eilės ir ji dabar yra didžiausia nuo pasaulinės finansų krizės 2009 metais laikų.

Energijos kainų „lubos“

Infliacijos šuolį Jungtinėje Karalystėje bene labiausiai paskatino nuo balandžio įsigaliojusios naujos viršutinės dujų ir elektros energijos kainų ribos, kurios buvo padidintos dėl smarkiai pakilusių didmeninių energijos kainų.

„Infliacija balandį smarkiai pakilo ir tai lėmė staigiai padidėjusios elektros energijos bei dujų kainos, nes įsigaliojo aukštesnės kainų lubos“, – pažymėjo ONS vyriausiasis ekonomistas Grantas Fitzneris.

„Maždaug tris ketvirtadalius metinės infliacijos pakilimo balandį lėmė sąskaitos už komunalines paslaugas.“

Praėjusią savaitę paskelbti duomenys parodė, kad JK bendrasis vidaus produktas dėl kylančios infliacijos padarinių kovą sumažėjo, taigi padidėjo rizika, kad šalį ištiks recesija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.