Vokietija patvirtino įstatymus, kuriais stiprinamas šalies energetinis saugumas

Bundesratas – Vokietijos federalinių žemių atstovaujama konstitucinė įstatymų leidybos institucija – pritarė Energetikos saugumo įstatymo pataisoms dėl jo stiprinimo Rusijos karo Ukrainoje fone, pranešė visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Vokietija patvirtino įstatymus, kuriais bus stiprinamas šalies energetinis saugumas.<br>nord-stream2.com nuotr.
Vokietija patvirtino įstatymus, kuriais bus stiprinamas šalies energetinis saugumas.<br>nord-stream2.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-23 10:16

Priimtos pataisos numato, kad įmonių, valdančių ypatingos svarbos energetikos infrastruktūrą, valdymą prireikus gali laikinai perimti valstybė arba jos netgi gali būti nacionalizuotos atvejais, jei nėra kitokio būdo energijos tiekimo saugumui užtikrinti. Be to, priimti pasiūlymai dėl spartesnės suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo terminalų statybos.

Prieš balsavimą kalbą sakydamas federalinis vicekancleris, ekonomikos ir klimato apsaugos ministras Robertas Habeckas pabrėžė, jog energijos išteklių kainos auga ir infliacija spartėja ne dėl netinkamos Vokietijos vyriausybės politikos, o dėl Rusijos autoritarinio lyderio Vladimiro Putino agresyvumo.

Savo ruožtu Meklenburgo-Pomeranijos federalinės žemės ministrė pirmininkė Manuela Schwesig pažymėjo, kad ilgametį ekonominį bendradarbiavimą su Rusija sugriovė V.Putino sukeltas karas Ukrainoje.

Jos žodžiais, Vokietijai būtini SGD terminalai ne tik Šiaurės, bet ir Baltijos jūroje, ir, visų pirma, jų poreikiams gali būti panaudota didelio pajėgumo dujų skirstymo stotis Lubmine, statyta dabar jau užšaldytam Rusijos eksporto dujotiekiui „Nord Stream 2“ aptarnauti.

Manoma, kad SGD padės Vokietijai išvengti krizės, atsisakius priklausomybės nuo rusiškų dujų, tačiau būtina skubiai pradėti statyti SGD importo terminalus, o priimtos pataisos leidžia reguliuotojams laikinai neatlikti tam tikrų procedūrinių veiksmų tvirtinant šiuos projektus, įskaitant dėl jų poveikio aplinkai, pažymi „Deutsche Welle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.