Vykstant karui Ukrainoje, pasaulio elitas grįžta į Davosą – Rusijos atstovams čia dalyvauti uždrausta

Pasaulio politikos ir verslo elitas pirmadienį grįžta į Davosą po dvejų metų pertraukos, kurią teko padaryti dėl COVID-19 pandemijos, tačiau krizės nebuvo išvengta ir šįkart, nes Rusija surengė invaziją į Ukrainą.

V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 9:09 AM

Keturias dienas truksiančiame Pasaulio ekonomikos forume (PEF), kurio šiųmetinė tema yra „Istorija kryžkelėje“, kaip manoma, vyraus diskusijos, susijusios su šio konflikto politiniais ir ekonominiais padariniais.

Kai Pasaulio ekonomikos forumas 2020 metų sausį paskutinį kartą buvo surengtas šiame Šveicarijos kalnų kurorte, koronavirusas tik buvo pradėjęs plisti Kinijoje ir dar nebuvo išprovokavęs pasaulinės pandemijos.

Pernai forumas vyko virtualioje erdvėje ir tarp pasakiusiųjų kalbas buvo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Tačiau renginio organizatoriai dėl karo Ukrainoje uždraudė Rusijos verslo ir politiniams lyderiams dalyvauti šių metų forume, nors anksčiau jie noriai dalyvaudavo debatuose ir šampano vakarėliuose.

Tuo tarpu ukrainiečiai į forumą nusiuntė stiprią delegaciją, kurioje yra ir šalies užsienio reikalų ministras. Be to, pirmadienį į forumo dalyvius vaizdo ryšiu kreipsis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Svarbus prašymas visam pasauliui čia būtų toks: nenustokite remti Ukrainos“, – forumo išvakarėse reporteriams pareiškė Ukrainos parlamento narė Ivana Klympuš-Cincadzė.

Kita įstatymų leidėja, Anastasija Radina, paragino nusiųsti jos šaliai tokios kaip naudojamoji NATO sunkiosios ginkluotės, kad Kyjivas galėtų „laimėti karą“.

„Iš esmės ginklų mums reikia labiau negu ko kito“, – pareiškė ji.

Ukrainiečiai „Rusijos namus“ Davose, kur paprastai apsistodavo Rusijos delegacija, pavertė „Rusijos karo nusikaltimų namais“, siekdami atkreipti elito dėmesį į jų šalyje vykstantį karą ir juos paremti.

PEF įkūrėjas Klausas Schwabas praėjusią savaitę pareiškė, jog forumas padarys, ką gali, siekdamas paremti Ukrainą ir jos atstatymą.

„Rusijos agresija prieš šią šalį ateities istorijos knygose bus vertinama kaip po Antrojo pasaulinio karo ir po Šaltojo karo egzistavusios tvarkos žlugimas“, – sakė jis.

Tarp daugiau kaip 2,5 tūkst. forumo delegatų bus daugiau kaip 50 valstybių ar vyriausybių vadovų, taip pat daugybė verslo lyderių, mokslininkų, pilietinės visuomenės veikėjų.

Be kita ko, forume laukiama naujojo Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo, Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen, NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo ir Jungtinių Valstijų pasiuntinio klimato klausimams Johno Kerry.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.