„Avia Solutions Group“: karas tik pristabdė plėtros Ukrainoje planus

Visame pasaulyje dirbanti ir sparčiai besiplečianti aviacijos verslo įmonių grupė „Avia Solutions Group“ buvo suplanavusi dideles investicijas Charkove. Plėtros planus sujaukė Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą, todėl verslui teko gelbėti ir nuo agresoriaus besiginančioje valstybėje dirbusius žmones, ir stabdyti investicijas, ir skubiai tiesti pagalbos ranką ukrainiečių tautai.

„Avia Solutions Group“ įmonių grupės finansinė ir nefinansinė parama Ukrainai jau viršija 500 tūkstančių eurų.
„Avia Solutions Group“ įmonių grupės finansinė ir nefinansinė parama Ukrainai jau viršija 500 tūkstančių eurų.
Generalinis direktorius Darius Zakarauskas.
Generalinis direktorius Darius Zakarauskas.
„Avia Solutions Group“ valdybos narys Vygaudas Ušackas.
„Avia Solutions Group“ valdybos narys Vygaudas Ušackas.
„Avia Solutions Group“ valdybos narys Vygaudas Ušackas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Avia Solutions Group“ valdybos narys Vygaudas Ušackas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Avia Solutions Group“ buvo pirmoji pasaulyje tokio dydžio įmonė, kuri pranešė nutraukianti bendradarbiavimą su klientais iš Rusijos.
„Avia Solutions Group“ buvo pirmoji pasaulyje tokio dydžio įmonė, kuri pranešė nutraukianti bendradarbiavimą su klientais iš Rusijos.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 11:54 AM

„Mes tikime Ukraina, kuri mums buvo reikšmingiausia Rytų rinka. Šioje valstybėje buvome numatę didžiausią plėtrą, bet savo ambicingų planų ir dabar jokiu būdu neatsisakome“, – sakė „Avia Solutions Group“ valdybos narys Vygaudas Ušackas.

Anksčiau Užsienio reikalų ministerijai vadovavęs, ambasadoriumi ES dirbęs V.Ušackas pažymėjo, kad investicijos yra tik pristabdytos, bet teikiama visokeriopa pagalba tiek įmonių grupėje dirbantiems, tiek valstybę ginantiems ukrainiečiams.

„Kitaip elgtis negalime, nes karas vyksta mūsų kieme. Agresorius nepaiso jokių moralės normų, todėl mes nematome jokių galimybių dirbti su Rusijos įmonėmis.

Nutraukėme turimas sutartis, nebepriimame užsakymų“, – sakė „Avia Solutions Group“ direktorių tarybos narys.

Suskubo gelbėti darbuotojų

Ukrainoje sėkmingai veikia grupei priklausanti bendrovė „BGS Rail“. Lietuviško kapitalo įmonė buvo didžiausia investuotoja į pavyzdingai išplėtotą Ukrainos geležinkelių verslą.

Bendrovei priklauso 3000 vagonų ir ji – vienas didžiausių rinkos žaidėjų. Tiesa, prasidėjęs karas privertė daryti korekcijų, bet įmonės veikla nesustojo.

Pirmąją karo dieną į darbą susirinko dauguma iš pusšimčio „BGS Rail“ darbuotojų, bet tapo aišku, kad būtina priimti skubius sprendimus.

Generalinis direktorius Darius Zakarauskas nurodė išmokėti darbuotojams 2 mėnesių atlyginimo dydžio avansą, atidavė pavaldiniams įmonės automobilių raktelius ir pasiūlė pasirūpinti jų ir šeimos narių saugiu prieglobsčiu Lietuvoje.

„Įmonės sąskaitoje dar buvo milijonas grivinų.

Mes nusprendėme, kad geriausia išeitis – pervesti šiuos pinigus nuo Rusijos besiginančios valstybės kariuomenės reikmėms“, – sakė V.Ušackas.

Jau pirmąją karo dieną pasiūlymą keltis į Lietuvą gavę įmonių darbuotojai neskubėjo. Bet artėjantis frontas vis dėlto privertė ukrainiečius palikti namus ir persikelti į Vilnių – „Avia Solutions Group“ įmonės pasipildė daugiau kaip 200 darbuotojų.

Sukrėtė okupantų žiaurumas

Milijoną grivinų Ukrainai pirmosiomis dienomis pervedusi „Avia Solutions Group“ netrukus pridėjo dar 100 tūkstančių eurų. Šie pinigai buvo skirti Lietuvos ir Ukrainos organizacijoms, kurios rūpinasi ir teikia humanitarinę pagalbą pabėgėliams.

Nuo karo pradžios „Avia Solutions Group“ suteikta finansinė ir nefinansinė parama Ukrainai ir šios valstybės piliečiams jau perkopė 500 tūkstančių eurų.

V.Ušackas pasidžiaugė, kad nė vieno nereikėjo raginti padėti į žūtbūtinę kovą stojusiai broliškai tautai. Vieni darbuotojai rinko humanitarinę pagalbą, kiti ją vežė į Ukrainą, treti rūpinosi pabėgėlių pargabenimu ir apgyvendinimu.

Skrydžiai į Ukrainą nutraukti, todėl lietuviai pasiūlė šios valstybės avialinijoms laikinai perimti darbuotojus. „Avia Solutions Group“ priklausanti „Smart Lynx“ jau priėmė 80 įgulos narių, kurie iki karo dirbo „Ukrainian Airlines“, bet sąrašas nuolat pildosi.

Uždarius Ukrainos oro erdvę komerciniams orlaiviams daug ukrainiečių nebegalėjo grįžti iš atostogų.

Todėl „Avion Express“ pasiūlė ukrainiečiams nemokamas vietas, maitinimą į Vilnių skrendančiuose savo lėktuvuose.

Bendrovė „BGS Rail“ perdavė Ukrainos kariuomenei du degalų papildymo sunkvežimius, o vienas vadovų tėvynę ginantiems kariams užleido savo būstą Kijeve.

„Visus sukrėtė okupantų žiaurumas ir vykdomi nusikaltimai. Naujų iniciatyvų padėti Ukrainai faktiškai yra kasdien. Mūsų įmonių vadovai savo iniciatyva nupirko ir ukrainiečiams kariams išsiuntė keturis visureigius. Suteiktos paramos dydis dabar viršija pusę milijono eurų“, – sakė V.Ušackas.

Išvažiuoti pavyko ne visiems

Iš Kijevo kilęs Igoris nuo sausio dirba „AviaAM“ įmonėje.

„Avia Solutions Group“ priklausančios bendrovės darbuotojas pripažino netikėjęs, kad kelis mėnesius besitęsusi Rusijos žodinė agresija virs Ukrainos tautos naikinimu.

„Baisu buvo, kai namiškiai pasakojo, kad kruvini mūšiai vyksta vos 10 kilometrų nuo namų – Bučoje, Irpinėje. Neįmanoma to nejausti, nors esi kitoje valstybėje, juolab kad kaimyninį 100 butų namą atskriejusi raketa pavertė griuvėsiais, – kalbėjo vyriškis. – Esame dėkingi visiems lietuviams už nuoširdų norą padėti – jau pirmomis valandomis jie klausė ką gali padaryti, kuo prisidėti.“

„FL Technics“, kuri taip pat priklauso „Avia Solutions Group“, dirbantis Grigorijus pripažino, kad Lietuvos žmonių reakcija į karą nustebino. Ukrainiečiui įspūdį paliko ir lietuvių mitingai, akcijos prie Rusijos ambasados, ir pagalba. Jis pats į gimtinę nuvairavo iki lubų antkelių, šalmų, šarvuotųjų liemenių, optinių prietaisų prikrautą automobilį.

Lietuviškų šaknų turintis jo bendradarbis Arturas iš Zaporožės į tėvo gimtinę dirbti išvažiavo prieš puspenktų metų. „FL Technics“ darbuotojas sakė esąs dėkingas visiems, kurie padėjo iš Zaporožės pargabenti abi močiutes, dvi dukterėčias.

„Avia Solutions Group“ įmonėje „KlasJet“ dirbanti Yunona atsiduso, kad jos ir vyro tėvai tebėra pirmomis karo dienomis okupuotame Chersone: „Ten – humanitarinė krizė, todėl man gyvenimas bėga ne savaitėmis ar mėnesiais, o po dieną. Baisu, juk visi nori gyventi.“

Nutraukė visas sutartis

Iki karo „Avia Solutions Group“ įmonės dirbo ir Ukrainoje, ir Rusijoje. Tiesa, antrinių bendrovių pajamos iš Rusijos rinkos sudarė vos 0,3 proc. visų konsoliduotų pajamų. Ukrainoje dirbančios įmonės į bendrą katilą įnešdavo šiek tiek daugiau – 1,4 proc. visų pajamų.

„Mūsų veikla Rusijoje apskritai buvo nuostolinga. Buvome anksčiau apsisprendę susilaikyti nuo investicijų į šią valstybę. Joje mūsų įmonių nekilnojamojo turto vertė vos viršija 60 tūkstančių eurų, o tai sudaro vos 0,2 proc. įmonių grupės turto. O Ukrainą laikėme itin perspektyvia ir čia buvome numatę ne vieną projektą“, – sakė V.Ušackas.

Pasak „Avia Solutions Group“ valdybos nario, prasidėjus karui dvejonių nebuvo – akcininkai apsisprendė nutraukti visas sutartis su Rusijos įmonėmis. „Ne“ teko pasakyti net ir seniems klientams. „Avia Solutions Group“ buvo pirmoji pasaulyje tokio dydžio įmonė, kuri pranešė nutraukianti bendradarbiavimą su klientais iš Rusijos.

Vienas tokių klientų – Rusijos oro linijos „Pobeda“, kurios patikėdavo įmonės „FL Technics“ specialistams remontuoti orlaivius, pirkdavo atsargines detales. Vos tik buvo įvestos sankcijos, „Pobeda“ priklausantis lėktuvas buvo užkonservuotas ir paliktas saugoti perone.

„FL Technics“ įmonė dirba ir su orlaivių lizingo bendrovėmis – padeda joms atgauti Rusijos oro linijoms iki sankcijų nuomotus lėktuvus, atlieka orlaivių apžiūrą, juos remontuoja ir kitiems nuomotojams.

Nebepriima rusų sraigtasparnių

Tarptautinė aviacijos paslaugų grupė „Avia Solutions Group“ nebepriima ir rusiškų sraigtasparnių „Mi“.

Pasak V.Ušacko, buvo užbaigti remontuoti klientų sraigtasparniai, o naujų užsakymų nuspręsta nebepriimti: „Turėjome užsakymų iš viso pasaulio, bet tarp jų nebuvo įmonių iš Rusijos.“

Jis sakė, kad „Mi“ sraigtasparniai apskritai nebebus priimami, – grupė orlaivių aptarnavimo ir priežiūros paslaugas teiks „Robinson“ ir „Airbus“ gamintojų sraigtasparniams.

„Palaikome Rusijai taikomas sankcijas ir esame už globalų solidarumą atsisakyti bendradarbiauti su Rusijos įmonėmis. „Mi“ sraigtasparnių remonto veiklos nutraukimas, be abejonės, yra teisingas žingsnis – palaikome, remiame Ukrainą ir jos žmones, kurie gina savo tautos laisvę, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą“, – pažymėjo „Avia Solutions Group“ vadovas.

Pasak V.Ušacko, ukrainiečiai ne tik Vakarų demokratines valstybes, bet ir visą pasaulį nustebino ryžtu ginant valstybę: „Manau, ukrainiečiai nustebins ir greitu karo nuniokotos valstybės atstatymu. Mes matome ir savo būsimą indėlį – „Avia Solutions Group“ prisidės ir padės. Ukraina turi didžiulį aviacijos industrijos aukštos kvalifikacijos specialistų potencialą. Jį integravus į mūsų įmonių paslaugų teikimo grandį aviacijos sektorius atsigaus kur kas greičiau ir įgis naujų konkurencinių pranašumų. Tad mūsų ekonominiai ir žmogiškieji santykiai su Ukraina yra ilgalaikiai.“

Dirba visame pasaulyje

  • „Avia Solutions Group“ įmonių grupė dirba visame pasaulyje.
  • Grupei priklauso daugiau kaip 150 bendrovių, jose dirba per 7000 žmonių.
  • Daugiausia žmogiškųjų išteklių sutelkta Lietuvoje, kur dirba per 3000 darbuotojų.
  • „Avia Solutions Group“ veikla apima 17 sričių – nuo krovinių gabenimo, orlaivių remonto ir priežiūros iki turizmo, viešbučių verslo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.