Fidžio teismas atmetė prašymą sustabdyti rusų oligarcho superjachtos areštą JAV

Fidžio teismas atmetė prašymą sustabdyti JAV pareigūnų vykdomą su vienu rusų oligarchu siejamos jachtos „Amadea“ areštą.

Rusų oligarcho superjachta „Amadea“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusų oligarcho superjachta „Amadea“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 2:33 PM

Prieš penkerius metus pagaminta 106 metrų ilgio jachta „Amadea“, kurią Jungtinės Valstijos sieja su Rusijos oligarchu ir politiku Suleimanu Kerimovu, buvo areštuota Vašingtono prašymu praėjusį mėnesį, kai įplaukė į Fidžio uostą, nes S. Kerimovui taikomos JAV sankcijos.

Oficialios jachtos „Amadea“ savininkės bendrovės „Millemarin Investment“ atstovai paneigė, kad 300 mln. JAV dolerių (280 mln. eurų) vertinama jachta priklauso S.Kerimovui. Jie tikino, kad pagal Fidžio įstatymus, pagal kuriuos buvo sulaikytas laivas, Jungtinės Valstijos negali jo areštuoti.

Bendrovės advokatas Fidžyje Feizelis Haniffas nurodė, jog Aukštojo Teismo teisėjas, iš pradžių davęs leidimą areštuoti šią jachtą, buvo „pakerėtas“ sulaukęs prašymo iš Vašingtono.

Apeliacinio Teismo rašytiniame sprendime sakoma, kad teismas atmetė bendrovės „Millemarin Investments“ apeliaciją ir jo sprendimas įsigalios po septynių dienų.

F.Haniffas žurnalistams sakė, kad ketina kreiptis į Fidžio Aukščiausiąjį Teismą. Jis taip pat sakė prašysiantis uždrausti JAV agentams išplukdyti jachtą „Amadea“ iš Fidžio, kol teisme bus nagrinėjama jo apeliacija.

Prieš FTB agentams perimant „Amadea“ po jos atvykimo į Lautokos uostą balandį F. Haniffas jau buvo pateikęs apeliacinius skundus, teigdamas, kad tikrasis laivo savininkas yra Eduardas Chudainatovas, turtingas rusas, kuriam sankcijos netaikomos.

Jungtinės Valstijos dar 2018 metais įvedė sankcijų S.Kerimovui dėl įtariamo pinigų plovimo. Vėliau baudžiamųjų priemonių jam paskelbė dar kelios šalys, įskaitant Europos Sąjungą, kuri ėmėsi veiksmų prieš rusų oligarchus po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

Viešai skelbiamoje jachtos arešto orderio kopijoje, skyriuje, kur nurodytos įvairios priežastys, suteikiančios pagrindo manyti, kad S.Kerimovas yra tikrasis jachtos savininkas, tekstas iš dalies užjuodintas.

Orderyje sakoma, kad teisė į jachtos nuosavybę bendrovei „Millemarin Investment“ perduota 2021 metų rugpjūtį.

Tačiau Apeliaciniam Teismui pateiktuose dokumentuose E.Chudainatovas nurodytas kaip Kaimanų salose registruotos jachtos „Amadea“, kurią valdo Kaimanuose įsikūrusi bendrovė „ Millemarin Investments“, savininkas.

Buvęs Rusijos valstybės kontroliuojamos įmonės „Rosneft“ vadovas E.Chudainatovas taip pat yra siejamas su 700 mln. JAV dolerių (654 mln. eurų) vertinama superjachta „Scheherazade“. Ji taip pat sulaikyta Italijoje, kol nustatinėjamas jos savininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.