Šias vietas JK mėgsta ne tik vietiniai, bet ir turistai – iki metų galo tūkstančiai jų gali nebeišsilaikyti

Žuvis su skrudintomis bulvėmis yra vienas iš neoficialių Jungtinės Karalystės (JK) nacionalinių patiekalų. Pirmosios šiuo patiekalu prekiavusios vietos buvo atidarytos 1860 m. ir sparčiai paplito industrializavus šalį, padėdamos pamaitinti gamyklų darbininkus. Tačiau dabar žuvį su skrudintomis bulvytėmis pardavinėjančiose užeigose – įtemptas metas, mat dėl Rusijos Ukrainoje pradėto karo sparčiai kyla pagrindinių ingredientų, įskaitant menkę ir kepimo aliejų, kainos.

Žuvis su skrudintomis bulvėmis yra vienas iš neoficialių JK nacionalinių patiekalų.<br>Joana Godinho/unsplash.com nuotr.
Žuvis su skrudintomis bulvėmis yra vienas iš neoficialių JK nacionalinių patiekalų.<br>Joana Godinho/unsplash.com nuotr.
Žuvis su skrudintomis bulvėmis yra vienas iš neoficialių JK nacionalinių patiekalų.<br>Samuel tresch/unsplash.com nuotr.
Žuvis su skrudintomis bulvėmis yra vienas iš neoficialių JK nacionalinių patiekalų.<br>Samuel tresch/unsplash.com nuotr.
Žuvis su skrudintomis bulvėmis yra vienas iš neoficialių JK nacionalinių patiekalų.<br>Meelan Bawjee/unsplash.com nuot.
Žuvis su skrudintomis bulvėmis yra vienas iš neoficialių JK nacionalinių patiekalų.<br>Meelan Bawjee/unsplash.com nuot.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 29, 2022, 9:16 AM, atnaujinta May 29, 2022, 9:51 AM

Per ateinančius devynis mėnesius gali užsidarytas trečdalis iš maždaug 10 tūkst. JK veikiančių žuvies ir skrudintų bulvyčių prekiautojų, sakė Nacionalinės žuvies kepėjų federacijos prezidentas Andrew Crookas. Kaip pašnekovas teigė „CNN Business“, ši krizė – blogiausia, kokią jam tekę matyti.

Federaciją sudaro 1,2 tūkst. žuvies ir skrudintų bulvyčių gamintojų, o jos veikla tęsiasi daugiau nei šimtmetį.

Pats A.Crookas taip pat turi užkandinę. Jis teigia pastebėjęs, kad apskritai kainos pradėjo kilti praėjusių metų pabaigoje, tačiau pagrindinių ingredientų – nuo vasario pabaigos, kai Rusija užpuolė Ukrainą. „Viskas pabrango“, – sakė A.Crookas.

Kainas pučia dėl karinio įsiveržimo dar labiau sutrikusios tiekimo grandinės. Tačiau britų žuvies ir skrudintų bulvyčių gamintojai, kurių maržos tradiciškai labai mažos, jaučia ypatingą spaudimą, nes ši pramonės šaka priklausoma nuo importo iš Rusijos.

Pasak pašnekovo, iki 40 proc. šios pramonės šakos menkių ir juodadėmių menkių atkeliauja iš Rusijos vandenų, o maždaug pusė saulėgrąžų aliejaus importuojama iš Ukrainos.

Federacijos atstovas skaičiuoja, kad, palyginti su kovo pradžia, dabar įmonės už saulėgrąžų aliejų moka apie 83 proc. daugiau. Palmių aliejus, įprasta alternatyva, pabrango dvigubai. Indonezija – didžiausia pasaulyje palmių aliejaus eksportuotoja – praėjusį mėnesį pradėjo riboti eksportą, kad išlaikytų vidaus atsargas.

Prie sudėtingų sąlygų prisideda ir akis badančios sąskaitos už energiją bei sparčiai augančios bulvėms auginti reikalingų trąšų kainos.

Prieš metus vidutinė įprastos menkės su bulvytėmis kaina buvo apie 7 svarus sterlingų (8,25 euro). Dabar, A.Crooko teigimu, kaina pašokusi iki 8,5 svaro sterlingų (10,02 euro) – 21 proc. daugiau.

„Cnn.com“ pašnekovas tikino, kad stengiasi kainas didinti kiek galima nuosaikiau, tačiau kai kurie klientai jau nusigręžė. „Praradau keletą nuolatinių klientų, kurie ateidavo kiekvieną penktadienį“, – sakė A.Crookas.

Baimė, kad JK vyriausybė įves griežtus importo muitus rusiškai baltai žuviai, privertė įmones apsirūpinti alternatyviomis. Tai tik dar labiau padidino islandiškos ir norvegiškos žuvies kainą. Dabar islandiškos menkės dėžė kainuoja 270 svarų sterlingų (318,46 euro), palyginti su 140 svarų sterlingų (165,12 euro) kaina, buvusia pernai šiuo metu.

Klientams įsiūlyti žuvį su skrudintomis bulvytėmis tampa ne taip paprasta – pirkėjai susiduria su didžiausia per pastaruosius dešimtmečius pragyvenimo išlaidų krize. Kovą metinė vartotojų kainų infliacija pasiekė 7 proc. ir buvo aukščiausia per 30 metų. Vėliau šiais metais, Anglijos banko prognozėmis, ji gali pasiekti 10 proc.

Remiantis Smulkiojo verslo federacijos (Federation of Small Businesses) apklausa, daugiau nei pusė milijono mažųjų įmonių Jungtinėje Karalystėje – tai yra maždaug viena iš dešimties – per ateinančius metus planuoja užsidaryti, sumažinti savo veiklą arba ją parduoti, nes daugeliui jų sunku gauti finansavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?