Rusijos superjachta Fidžyje perduota JAV valdžiai

Fidžio teismas antradienį perdavė Rusijos superjachtą JAV valdžios institucijoms ir pareiškė, kad ji gali būti išplukdyta iš Ramiojo vandenyno valstybės, taip užbaigdamas aštuonias savaites trukusį ginčą.

Rusijos superjachta Fidžyje perduota JAV valdžiai.<br>Pixabay.com nuotr.
Rusijos superjachta Fidžyje perduota JAV valdžiai.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 11:56 AM

300 milijonų dolerių vertės „Amadea“, JAV siejama su milijardieriumi Rusijos politiku Suleimanu Kerimovu, kuriam taikomos sankcijos, konfiskuota Vašingtono prašymu balandžio mėnesį atvykusi į Fidžį.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir vyriausiasis teisėjas Kamalas Kumaras antradienį atmetė praėjusią savaitę registruotų laivo savininkų „Millemarin Investments“ prašymą atidėti teismo įsakymo vykdymą. Valstybinio kaltinimo direktorius Christopheris Pryde'as sakė, kad teisėjo sprendimas reiškia, jog JAV teisingumo departamento orderis konfiskuoti laivą priimtas.

„Sprendimu pripažįstamas Fidžio įsipareigojimas gerbti tarptautinius savitarpio pagalbos prašymus ir tarptautinius Fidžio įsipareigojimus“, – sakoma Ch.Pryde'o pranešime.

„Teismas pripažino JAV orderio galiojimą ir sutiko, kad su pinigų plovimu ir nuosavybe susiję klausimai turi būti sprendžiami pradinės jurisdikcijos teisme, šiuo atveju – JAV Kolumbijos apygardos teisme. „Amadea“ perduodama JAV valdžiai ir dabar paliks Fidžį“, – teigiama pranešime.

Tai užbaigia užsitęsusį teisinį procesą, per kurį Fidžio gynybos advokatas Feizelis Haniffas neigė, jog savininkas yra S.Kerimovas, ir tvirtino, kad Fidžio įstatymas, pagal kurį 106 metrų ilgio „Amadea“ buvo sulaikyta, neleidžia Jungtinėms Valstijoms paimti laivo.

Prieš tai F.Haniffas pateikė apeliacinius skundus tvirtindamas, kad tikrasis laivo savininkas yra Eduardas Chudainatovas, turtingas rusas, kuriam sankcijos netaikomos.

Jungtinės Valstijos 2018 m. skyrė sankcijas S.Kerimovui dėl įtariamo pinigų plovimo ir nuo to laiko dar kelios šalys bei Europos Sąjunga pritaikė jam sankcijas po Rusijos invazijos į Ukrainą.

FTB agentai įlipo į „Amadea“ netrukus, kai balandžio viduryje jachta atvyko į Fidžio Lautokos uostą. JAV laivo arešto orderio dalis, kurioje išvardijamos priežastys manyti, jog jachtos savininkas yra S.Kerimovas, iš dalies buvo užtamsintos.

Orderyje sakoma, kad nuosavybės teisės buvo perduotos „Millemarin Investments“ 2021 m. rugpjūčio mėn., o areštas grindžiama tikėtinais „JAV įstatymų, įskaitant Tarptautinį nepaprastosios padėties ekonominių galių aktą, pinigų plovimo ir sąmokslo, pažeidimais“.

Remiantis stebėjimo svetaine superyachtfan.com, jachtos denyje yra sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, baseinas, sūkurinė vonia ir „žiemos sodas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.