Tikina, kad šeštasis sankcijų paketas Rusijos ekonomiką „nublokš dešimtmečiais atgal“

Vilniuje viešintis Vokietijos kancleris Olafas Scholzas įsitikinęs, kad šeštasis sankcijų Rusijai paketas yra „labai stiprus“, o Rusijos ekonomiką smuks į ilgus metus nematytas žemumas.

Maskva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maskva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
O.Scholzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
O.Scholzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-07 14:37

Po antradienio susitikimo su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda ir kitų Baltijos šalių premjerais, Vokietijos vyriausybės vadovas kartu patikino, kad rusiškos naftos jo šalis atsisakys besibaigiant 2022 m., o naudoti suskystintąsias gamtines dujas (SGD) Berlynas pradės kitų metų pradžioje.

„Tikrai priėmėme labai veiksmingas, labai stiprias sankcijas, kurios Rusijos ekonomiką nublokš dešimtmečiais atgal. Rusija nebegalės dalyvauti techninėje pažangoje – tai visiškai akivaizdu ir yra labai didelė žala Rusijai“, – Prezidentūroje sakė O.Scholzas.

„Tai pats didžiausias priimtas sankcijų paketas. Ketiname atsisakyti ir naftos importo iki metų pabaigos – atliekame didelius tyrimus, kaip pakeisti šiuos energetinius išteklius“, – teigė Vokietijos kancleris.

Politikas dėstė, kad jo šalis ruošiasi importuoti naftą ne dujotiekiais iš Rusijos, o jūros keliais ar kitais būdais, taip pat pažymėjo, jog Vokietijoje yra naftos perdirbimo gamyklų, kurios priklausomos nuo rusiškos naftos.

„Tačiau nusprendėme iki metų pabaigos atsisakyti naftos ir ieškosime kitų būdų, kaip apsirūpinti. Greičiausiai – laivais“, – kalbėjo O.Scholzas.

Kalbėdamas apie dujų importo diversifikaciją, Vokietijos kancleris tikino, kad Berlynas dar turės keisti reikiamus įstatymus, statyti SGD terminalus, kad dujos būtų tiekiamos iš Europos uostų.

„Matyt, kitų metų pradžioje galėsime eksploatuoti tokius SGD laivus“, – sakė jis, dar pridūręs, kad Vokietija energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos siekia „tikrai labai dideliais tempais“.

ELTA primena, kad 27 ES valstybės narės pasiekė kompromisą dėl naujų sankcijų Rusijai: susitarime, pasiektame Briuselio aukščiausiojo lygio susitikime pirmadienį vėlai vakare, Rusijos naftai, importuojamai į bloką sausumos keliais, taikoma išimtis.

Naftos importas jūra, kuris sudaro apie du trečdalius viso naftos importo iš Rusijos į ES, bus visiškai sustabdytas iki metų pabaigos, po derybų surengtoje spaudos konferencijoje sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Naftai, importuojamai milžinišku sovietinių laikų naftotiekiu „Družba“, jungiančiu Rusiją su keliomis Rytų ir Vidurio Europos šalimis, kol kas sankcijos netaikomos, pridūrė ji.

Vengrija ir kitos šalys darė aktyvų spaudimą, kad vamzdynas, kuriuo šiuo metu tiekiama maždaug trečdalis ES importuojamos rusiškos naftos ir kurio dalis eina per Ukrainą, nebūtų įtrauktas.

Tačiau Vokietija ir Lenkija paskelbė, kad savanoriškai laipsniškai nutrauks naftos importą naftotiekiu.

Bendrame 27 ES valstybių narių pareiškime nutarta „kuo greičiau“ sugrįžti prie išimčių Rusijos naftos importui naftotiekiu „Družba“, tačiau tikslus terminas liko nenurodytas.

Antradienį Lietuvoje besilankantis O. Scholzas su Lietuvos prezidentu aptarė Vokietijos indėlį stiprinant Lietuvos saugumą ir Vokietijos karinių pajėgų didinimą šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.