V. Mitalas NT mokestį vertina skeptiškai: jis tik suerzins visuomenę

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas tikina nepritariantis siūlomam visuotiniam nekilnojamojo turto (NT) mokesčio modeliui bei laikui, kai jis buvo pateiktas. Jis skeptiškai vertina ir tai, kad Finansų ministerija pristato vieną siūlymą, o ne visą mokestinę reformą iš karto.

V.Mitalas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Mitalas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 9:25 AM

„Jis (visuotinis NT mokestis – ELTA) yra absoliučiai ištrauktas iš kepurės, nes, mano supratimu, jeigu yra norima priimti tam tikrą sprendimą dėl nekilnojamojo turto mokesčio, tai reikia surinkti tam tikrą politinę paramą tokiam sprendimui ir taip pat atsakyti į klausimą sau, viešai, kitiems politikams, ar tai yra vienintelis mokesčių pakeitimas, ar didesnės mokesčių reformos dalis“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

Seimo vicepirmininkas sakė nežinąs sprendimo motyvų, kodėl mokesčio modelis buvo pristatytas viešai, dar neturint sprendimo Vyriausybėje pradėti apie tai diskusiją.

„Tą aš esu pasakęs Seimo Biudžeto ir finansų komitete, į ką gavau įvairiausių reakcijų, bet aš tiesiog netikiu, kad toks modelis gali važiuoti į priekį, ir aš tam nepritarsiu“, – pabrėžė politikas.

Seimo narys mano, kad jeigu mokestis būtų toks, kaip Finansų ministerijos paruoštose skaidrėse apie savivaldybių savarankiškų pajamų didinimą, tokį mokestį būtų galima matyti kaip opciją, numatant 0 proc. grindis. Anot jo, tada savivaldybė, kuri nori didinti savo savarankiškas pajamas, galėtų mokestį įsivesti, o ta, kuri nemato reikalo, mokesčio galėtų neįvedinėti.

„Tokiu būdu labai aiškiai išsprendžiama, ar savivaldybės iš tikrųjų ieško čia papildomų pajamų šaltinių, ar neieško, ir atsakyta į klausimą, kad štai nekilnojamojo turto mokestis gali būti vienas iš papildomų šaltinių savivaldybių veiklai finansuoti“, – tvirtino parlamentas.

V. Mitalas sako, kad NT rinkas gerokai atšaldys didėjantis EURIBOR (orientacinis palūkanų dydis Ekonominėje ir pinigų sąjungoje), ką pamatysime labai greitai, ir paskolų kainos tikrai augs bei tai pamatys kiekvienas pasiėmęs paskolą. Anot jo, kyla klausimas, ką duos NT mokesčio naštos po kelis, keliolika eurų užkrovimas daugiau nei milijonui žmonių.

„Mano galva, tai tik suerzins visuomenę, ir kalbant apie visą mokesčių pertvarką, galime kažką galvoti, diskutuoti, bet turime pamatyti visą paveikslą, o ne atskiras jo detales nagrinėti“, – tikino V. Mitalas.

ELTA primena, kad finansų ministrė Gintarė Skaistė gegužės pabaigoje pristatė siūlymus dėl visuotinio NT mokesčio įvedimo.

NT mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą bus siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviniais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu. Už savivaldybės NT vertės medianos neviršijančią dalį būtų mokamas 0,03 proc. tarifas, nuo vienos iki dviejų medianų – 0,06 proc., o daugiau kaip dvi medianos – 0,1 proc. Vidutinis mokesčio dydis pagal šiuo metu nustatytą turto vertę siektų 13,5 euro per metus.

Ministrė pažymi, kad lėšos iš mokesčio surinkimo priklausys nuo savivaldybių pasirinktų tarifų. Tikimasi, kad savivaldybėms pritaikius minimalų tarifą už antrą ir paskesnį būstą, bendras mokesčio surinkimas siektų maždaug 25 mln. eurų, o taikant maksimalius tarifus – maždaug 100 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.