Nepritaria siūlymui pratęsti PVM lengvatą restoranams: tai nelabai ką duoda

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus kritiškai vertina siūlymą pratęsti 9 proc. lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo taikymą maitinimo įstaigų, sporto klubų, kino teatrų ir renginių sektoriams. Pasak jo, lengvata buvo priimta tam, kad padėtų po COVID–19 pandemijos atsigauti šiam sektoriui, buvo konkretus tikslas, ko šiuo metu nebelikę.

Prasidėjus pandemijai 2020 m. maitinimo įstaigų apyvarta Lietuvoje krito 22 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prasidėjus pandemijai 2020 m. maitinimo įstaigų apyvarta Lietuvoje krito 22 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2022, 12:51 PM

„Lengvatos vienam arba kitam sektoriui nelabai ką ir duoda. Kodėl ji (lengvata maitinimo įstaigoms – ELTA) dabar tampa nuolatine? Todėl, kad šiam sektoriui reikia nuolatinės pagalbos?“ – klausė G. Šimkus.

Jis aiškino, kad kainas šiame sektoriuje galiausiai sureguliuoja rinka, o vadovėliniu pavyzdžiu dėl valstybių patekimo į spąstus taikant lengvatas taps Lenkija.

„Lenkijoje buvo sumažintas PVM maistui, iki birželio pabaigos jis turėjo būti atstatytas. Dabar grąžinimas nukeltas į ateitį, bet infliacijos tempai Lenkijoje apie 14 proc. Ir čia dar turint omenyje, kad pas juos yra taikomos antiinfliacinės priemonės“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

G. Šimkus mano, kad išskirtinių sąlygų suteikimas bendrąja forma, neatsižvelgiant į situaciją, nėra sprendimas. Anot jo, paklausą restoranų sektoriuje reguliuoja rinka, ir PVM lengvatos šio klausimo neišsprendžia.

„Mes (Lietuvos bankas – ELTA) ir anksčiau turėjome skeptišką požiūrį į PVM lengvatų taikymą restoranų, maitinimo verslui ir pan., nes tada, mūsų galva, buvo žymiai tikslingiau orientuotis būtent į pagalbą tiems, kas nukentėjo, kryptingai nukreipti lėšas. Dabar mes tiesiog galime sau užduoti klausimą, ar matome, kad tuose restoranuose, tame sektoriuje būtų sumažėjusi paklausa“, – sakė jis.

ELTA primena, kad penktadienį Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovybei susitikus su maitinimo įstaigų, sporto klubų, kino teatrų ir renginių atstovais, viceministras Vincas Jurgutis sakė, kad bus siūloma ir kitiems metams pratęsti 9 proc. lengvatinio PVM tarifo taikymą šiems sektoriams. Apgyvendinimo paslaugų sektoriui ministerija 9 proc. PVM tarifą siūlo palikti nuolatos.

Prasidėjus pandemijai 2020 m. maitinimo įstaigų apyvarta Lietuvoje krito 22 proc. Palyginimui – vidutinė visų verslų apyvarta krito tik 1 proc., pažymi ministerija. Lengvatinis PVM tarifas buvo įvestas antrą 2021 m. pusmetį. Bendra įmonių finansinė situacija 2021 m. pabaigoje buvo blogesnė nei prieš pandemiją, nes pajamos tik buvo atsistačiusios, tačiau išlaidos buvo 8,2 proc. didesnės.

Švelnėjant pandemijos ribojimams, 2021 m. apgyvendinimo įstaigų apyvarta augo 14 proc., tačiau tesiekė tik 63 proc. 2019 m. lygio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.