Rusai nutarė atkeršyti iš jų šalies pasitraukusioms Vakarų kompanijoms: griebiasi paskutinio šiaudo

Neparduodate mums savo gaminių – užversime jus ieškiniais. Tokios taktikos jau griebėsi ir kai kurie Rusijos teisininkai, mėginantys bylinėtis su pasitraukusiomis iš šalies Vakarų kompanijomis.

Teisininkas D.Kochanas kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo, o atsakovu nurodytas Švedijos koncernas „H&amp;M“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teisininkas D.Kochanas kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo, o atsakovu nurodytas Švedijos koncernas „H&amp;M“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teisininkas D.Kochanas kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo, o atsakovu nurodytas Švedijos koncernas „H&amp;M“.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Teisininkas D.Kochanas kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo, o atsakovu nurodytas Švedijos koncernas „H&amp;M“.<br>AFP / Scanpix nuotr.
„Volkswagen“ apsisprendė trauktis iš Rusijos, bet dabar jai grasinama ieškiniais.<br>T.Bauro nuotr.
„Volkswagen“ apsisprendė trauktis iš Rusijos, bet dabar jai grasinama ieškiniais.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-06-14 08:14

Nemaža dalis Vakarų įmonių atsisakė verslo Rusijoje, kai šios valstybės kariuomenė užpuolė Ukrainą. Tačiau dabar joms teks atlaikyti teisinio spaudimo bangą.

Rusijos naujienų agentūra TASS pranešė, kad šios šalies teisininkas Dmitrijus Kochanas kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo, o atsakovu nurodytas Švedijos koncernas „H&M“.

Advokatas reikalauja iš jo 700 tūkst. rublių (per 10 tūkst. eurų) už neva patirtą moralinę žalą.

D.Kochanas tvirtino mėginęs apsipirkti internetinėje švedų parduotuvėje, prekių ten buvo, o kainos buvo nurodytos rubliais.

Tačiau kai jis norėjo baigti pirkimo operaciją ir susimokėti, paaiškėjo, kad to padaryti Rusijoje neįmanoma. Kaip teigė D.Kochanas, šios prekybos kompanijos ir jos interneto parduotuvės taikomi apribojimai yra visų Rusijos piliečių diskriminacija, kuri varžo žmonių teises ir diskriminuoja juos dėl tautybės.

Rusijos Tolimųjų Rytų teismas jau priėmė nagrinėti šį ieškinį.

„H&M“ savo komentaro kol kas nėra pateikusi.

Tai toli gražu ne vienintelis toks atvejis. Antai viena organizacija paskelbė, kad imsis teisinių priemonių prieš „Volkswagen“, „Mercedes“, „Toyota“ ir kitus Vakarų automobilių gamintojus.

Skunde teigiama, kad šios kompanijos neteisėtai nustojo tiekti mašinas bei atsargines detales, todėl buvo pažeistos Rusijos vartotojų teisės, įskaitant nemokamą gamybos klaidų ištaisymą, transporto priemonės pakeitimą, techninę priežiūrą bei remontą.

Tiesa, interneto komentaruose patys rusai dažnai pasišaipo iš tokių iniciatyvų. Anot jų, keista, kai ko nors reikalaujama iš užsienio kompanijų, bet ne iš savo vyriausybės ar išprotėjusio diktatoriaus.

Uždaro gamyklą

Koncernas „Volkswagen“ (VW) šią savaitę pranešė, kad pasiūlys kompensacijas darbuotojams, kurie savo noru išeis iš darbo gamykloje Žemutiniame Naugarde, Rusijoje, įsigaliojus dėl karo Ukrainoje įvestoms sankcijoms.

Gamykla Žemutiniame Naugarde, kurioje iki šių metų pradžios VW surinkinėjo savo pagrindinio prekės ženklo ir antrinės įmonės „Škoda“ modelius, priklauso GAZ grupei. GAZ bendraturtis yra Olegas Deripaska, įtrauktas į Vakarų sankcijų sąrašus.

Iš pradžių gamyklai buvo leista tęsti veiklą pagal laikinąją išimtį, tačiau ji nebuvo pratęsta.

VW partnerystė su GAZ šiuo metu yra nutraukta ir tai palietė apie 200 darbuotojų.

VW koncernas turi nuosavą gamyklą Kalugoje 150 km į pietvakarius nuo Maskvos. Ten nuo kovo 3 dienos gamyba sustojo dėl atsarginių dalių trūkumo.

Kol kas koncernas nepaskelbė jokio sprendimo dėl galimo visiško pasitraukimo iš Rusijos rinkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.