Egiptas, Izraelis ir ES susitarė dėl SGD tiekimo didinimo bloko šalims

Egiptas, Izraelis ir ES trečiadienį pasirašė susitarimą, skirtą padidinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) pardavimus ES šalims, siekiančioms sumažinti priklausomybę nuo tiekimo iš Rusijos, užsitęsus karui Ukrainoje.

Dujos,dujinė viryklė,brangsta dujos,virtuvė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dujos,dujinė viryklė,brangsta dujos,virtuvė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2022, 12:48 PM

Pagal susitarimą, pasirašytą penkių žvaigždučių viešbutyje Kaire, Izraelis įsipareigojo tiekti daugiau dujų per Egiptą, kuris turi galimybę jas suskystinti eksportui jūra, pažymėjo Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Tai labai ypatinga akimirka“, – teigė U. von der Leyen per bendrą spaudos konferenciją kartu su Egipto ir Izraelio energetikos ministrais.

„Labai nuoširdžiai sveikinu šio istorinio susitarimo pasirašymą“, – pridūrė pareigūnė.

Praėjusiais metais ES apie 40 proc. blokui reikalingų dujų importavo iš Rusijos. Esant tokiai padėčiai, jai buvo sunku įvesti sankcijas Rusijai kaip atsaką į tebesitęsiančią invaziją į Ukrainą.

Dujos iš Izraelio dujotiekiu bus tiekiamos į Egipto SGD terminalą Viduržemio jūroje, o tada gabenamos tanklaiviais į Europą.

Izraelis turi du eksploatuojamus dujų telkinius netoli Viduržemio jūros pakrantės, kuriuose yra apie 690 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, o trečiojo atviroje jūroje esančio telkinio eksploatavimui dar ruošiamasi. Šalis jau yra pasirašiusi dujų eksporto sutartis su kaimyniniais Egiptu ir Jordanija.

Egipto gamtinių dujų perdirbimo infrastruktūra Viduržemio jūroje buvo beveik nenaudojama nuo 2011 metų šalyje įvykusio sukilimo, nuvertusio ilgametį autokratą Hosnį Mubaraką.

Pastaraisiais metais prezidento Abdel Fattaho el Sissi vyriausybė atnaujino ir modernizavo įrenginius.

Regioniniu energetikos centru siekiantis tapti Egiptas 2018 metais pasirašė 15 mlrd. JAV dolerių vertės susitarimą su Izraelio įmone „Delek Drilling“ ir jos partnere iš JAV „Noble Enerhy“ dėl gamtinių dujų tiekimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.