Mažiau rusiškų dujų gaus ir Austrija

Austrijos energetikos kompanija OMV ketvirtadienį pranešė, kad Maskvai didinant energetinį spaudimą Europai, ji taip pat gaus mažiau rusiškų gamtinių dujų.

„Gazprom“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Gazprom“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-16 16:24

Trečiadienį Rusija antrą dieną iš eilės sumažino dujų tiekimą žemynui vamzdynu per Baltijos jūrą „Nord Stream“, tokį sprendimą paaiškindama sunkumais dėl dujotiekio įrangos remonto. Savo ruožtu Vokietija šį žingsnį pavadino „politiniu“, siekiu dar labiau kilstelėti jų kainas.

„Galime patvirtinti, kad „Gazprom“ mus informavo apie sumažintas tiekimo apimtis“, – pranešė OMV.

Austrijos bendrovė pabrėžė, kad šiuo metu dujų tiekimas jos klientams „užtikrintas“.

„Jei apskritai prireiktų, o šiuo metu paklausa yra gerokai kritusi, sumažintą tiekimą galima kompensuoti iš saugyklų bei pirkimais neatidėliotinų sandorių rinkoje“, – skelbia OMV.

Ji nepateikė daugiau informacijos apie tai, kiek mažiau rusiškų dujų gaus ir nuo kada.

Kai kurios Europos šalys, įskaitant Vokietiją, yra labai priklausomos nuo Rusijos dujų tiekimo savo energijos poreikiams tenkinti, o nuo Kremliaus invazijos į Ukrainą pradžios bando mažinti priklausomybę nuo iš rusiškų energijos išteklių, tačiau jų nuomonės dėl embargo dujoms išsiskyrė.

Maskva jau nutraukė dujų tiekimą kelioms Europos Sąjungos valstybėms, įskaitant Lenkijai, Bulgarijai, Suomijai ir Nyderlandams, atsisakiusioms paklusti Rusijos prezidento Vladimiro Putino reikalavimui už jas mokėti rubliais, kuris pažeidžia sutarčių sąlygas. Kai kurios kitos ES narės, tokios kaip Lietuva ir Estija, rusiškų dujų atsisakė pačios, o jų poreikį pasiryžusios patenkinti suskystintų gamtinių dujų importu.

„Gazprom“ anksčiau šią savaitę skelbė, jog jo dujų eksportas nuo šių metų pradžios iki šio mėnesio vidurio, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sunyko beveik 30 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.