Palūkanų normas ėmė kelti ir kitos šalys – Šveicarija tai padarė pirmąkart po 15 metų JK pakėlė dar kartą

Šveicarijos centrinis bankas ketvirtadienį pirmą kartą nuo 2007-ųjų padidino palūkanų normas, siekdamas, kaip ir kitų šalių bankai, sumažinti infliaciją.

Šveicarijos centrinis bankas ketvirtadienį pirmą kartą nuo 2007-ųjų padidino palūkanų normas, siekdamas, kaip ir kitų šalių bankai, sumažinti infliaciją.<br>Unsplash.com nuotr.
Šveicarijos centrinis bankas ketvirtadienį pirmą kartą nuo 2007-ųjų padidino palūkanų normas, siekdamas, kaip ir kitų šalių bankai, sumažinti infliaciją.<br>Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 3:01 PM

Netikėtu žingsniu Šveicarijos bankas padidino palūkanų normą 0,5 procentinio punkto, nors ji ir toliau išlieka neigiama – minus 0,25 proc.

Bankas perspėjo, kad „negalima atmesti galimybės, jog artimiausioje ateityje reikės toliau didinti palūkanų normą“.

Centrinis bankas, kuris, kaip ir daugelis jo kolegų visame pasaulyje, stebi kainų kilimą, teigė, kad tolesnio palūkanų normų didinimo gali prireikti „norint stabilizuoti infliaciją intervale, atitinkančiame kainų stabilumo tikslą vidutiniu laikotarpiu“.

Bankas teigė, kad palūkanų normos pasikeitimas bus taikomas nuo penktadienio.

„Siekdamas užtikrinti tinkamas pinigų politikos sąlygas, centrinis bankas taip pat pasirengęs būti aktyvus užsienio valiutų rinkoje, jei reikės“, – teigiama paskelbtame pranešime.

Visgi analitikai teigė, kad Šveicarijos banko žingsnis buvo netikėtas.

Šveicarijoje metų infliacija išlieka žymiai mažesnė nei kaimyninėje euro zonoje ir Jungtinėse Valstijose dėl stipraus Šveicarijos franko, kuris iki šiol padėjo išvengti importuotų produktų kainų šuolio.

Tačiau nuo vasario mėnesio ji viršijo centrinio banko nustatytą tikslinį lygį, kuris yra 0–2 proc.

Šveicarijoje infliacijos lygis gegužę siekė 2,9 proc. ir „tikėtina, kad kol kas išliks aukštame lygyje“, nurodė bankas.

Žvelgdamas į ateitį, bankas skaičiuoja, kad 2022 m. infliacija sieks 2,8 proc., 2023-aisiais – 1,9 proc., o 2024 m. – 1,6 proc.

„Jei šiandien nebūtų padidinta palūkanų norma, infliacijos prognozė būtų žymiai didesnė“, – sakoma pranešime.

Išvakarėse JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) paskelbė apie didžiausią palūkanų normų kėlimą per beveik 28 m. – 0,75 procentinio punkto, kovodamas su keturių dešimtmečių aukštumas pasiekusia infliacija.

Jungtinės Karalystės (JK) bankas, paskelbęs prognozę, kad 2022-aisiais metų infliacija JK pasieks 11 proc., ketvirtadienį taip pat padidino pagrindinę palūkanų normą ketvirčiu procentinio punkto iki 1,25 procento.

Šį žingsnį prognozavo daugelis analitikų.

Pastarasis didinimas yra penktas iš eilės nuo gruodžio mėnesio, kai bankas ėmė griežtinti pinigų politiką, pradėdamas rekordiškai žemų palūkanų normų – tuo metu siekusių šiek tiek virš 0 proc. – didinimo ciklą.

Tuo metu Europos Centrinis Bankas (ECB) pradėti palūkanų normų didinimo ciklą planuoja kitą mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.