Italijos dujų bendrovė: „Gazprom“ penktadienį sumažino tiekimą 50 proc.

Italijos dujų bendrovė „Eni“ pranešė, kad iš „Gazprom“ gaus tik 50 proc. penktadienį prašomo dujų kiekio, po to, kai Roma apkaltino Rusijos valstybinę bendrovę, kad ši „meluoja“ dėl dujų tiekimo sumažinimo priežasčių.

„Gazprom“.<br>rarrarorro/123rf.com nuotr.
„Gazprom“.<br>rarrarorro/123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2022, 12:40 PM, atnaujinta Jun 17, 2022, 12:47 PM

„Gazprom“ paskelbė, kad tieks tik 50 proc. prašomo kiekio (faktiškai pristatytas kiekis beveik nepasikeitė, palyginti su vakar pristatytu kiekiu)“, ir jau trečią dieną iš eilės mažina tiekimą, sakoma „Eni“ pareiškime.

Didėjant įtampai santykiuose su Vakarais dėl karo Ukrainoje, Rusija padidino energetinį spaudimą ir sumažino dujų tiekimą žemynui, o Italija ir Vokietija šį žingsnį pavadino „politiniu“.

„Gazprom“ pareiškė, kad tiekimas dujotiekiu „Nord Stream 1“ sumažintas dėl remonto darbų, tačiau ES pareigūnai mano, kad Maskva taip baudžia Ukrainos, į kurią Rusijos pajėgos įsiveržė vasario mėnesį, sąjungininkus.

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghis ketvirtadienį atmetė „Gazprom“ pasiteisinimus, sakydamas, kad priežastys, „kaip mums sakė, yra techninės. Tačiau mes, Vokietija ir kiti, manome, kad tai yra melas“.

M. Draghis sakė, kad valstybinė bendrovė „Gazprom“, – pareiškusi, kad Maskva turi teisę laikytis savo taisyklių dėl dujų tiekimo mažinimo – naudoja dujų tiekimą „politiniams“ tikslams.

Italija siekia sumažinti savo priklausomybę nuo rusiškų dujų, pasitelkdama alternatyvius šaltinius, taip pat žada daugiau investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius.

Dujų tiekimo mažinimas, dėl kurio kyla kainos, „turi pasekmių ne iš karto vartojimui, o atsargų kaupimui“, – sakė M. Draghis.

ES šalys stengiasi atsikratyti priklausomybės nuo rusiškos energijos, tačiau nesutaria dėl gamtinių dujų embargo įvedimo, nes kai kurios valstybės narės yra labai priklausomos nuo tiekimo iš Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.