Mažėjant rusiškų dujų tiekimui šalys imasi įvairių priemonių – Austrija vėl atidarys anglimis kūrenamą elektrinę

Austrijos vyriausybė sekmadienį paskelbė, kad vėl atidarys užkonservuotą anglimis kūrenamą elektrinę dėl energijos trūkumo, siejamo su sumažėjusiu dujų tiekimu iš Rusijos.

„Gazprom“, rusiškos dujos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Gazprom“, rusiškos dujos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 9:40 AM

Institucijos bendradarbiaus su pagrindine šalies elektros tiekėja – „Verbund“ grupe, kad stotis pietiniame Melacho mieste vėl pradėtų veikti, nurodė vyriausybės kanceliarija.

Pranešimas buvo paskelbtas po neeilinio vyriausybės posėdžio.

Siekiama, kad būtų galima vėl gaminti elektrą naudojant anglis, jei to prireiktų kritiniu atveju. Tačiau procesas greičiausiai užtruks kelis mėnesius, Austrijos naujienų agentūrai APA sakė Aplinkos ministerija.

Melacho elektrinė, kuri buvo paskutinė šalyje anglimis kūrenama elektrinė, buvo uždaryta 2020 metų pavasarį, vyriausybei laipsniškai atsisakius aplinką teršiančios energijos, siekiant pereiti prie 100 proc. atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Pirmasis mūsų tikslas yra užtikrinti šalies aprūpinimą“, – teigė konservatorius Austrijos kancleris Karlas Nehammeris, valdantis koalicijoje kartu su žaliaisiais.

Visgi 80 proc. į šalį importuojamų dujų gaunama iš Rusijos, paaiškino jis.

„Kalbama apie trūkstamų rusiškų dujų pakeitimą kitais šaltiniais ar tiekėjais, kad būtų galima toliau kaupti atsargas“, – pridūrė kancleris.

Birželio viduryje Austrija turėjo sukaupusi 39 proc. atsargų, sakoma vyriausybės pranešime.

Gegužės mėnesį vyriausybė parengė skubų planą, tačiau nusprendė žengti dar toliau, kai Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ paskelbė sumažinsianti dujų tiekimą.

Pakeis azerbaidžanietiškomis

Bulgarija, kuriai gamtines dujas Rusija užsuko balandžio pabaigoje, pradėjo bandomąjį gamtinių dųjų importą iš Azerbaidžano, pranešė portalas bnr.bg.

Azerbaidžano ambasadorius Bulgarijoje Huseinas Huseinovas sekmadienį pareiškė, kad Bulgarija nuo liepos mėnesio galės gauti azerbaidžanietiškas dujas „visa apimtimi“, tai yra 1 mlrd. kubinių metrų per metus.

Diplomatas patikslino, tai įvyks po to, kai birželį bus baigtas bandomasis dujų perpumpavimas per Graikijos-Bulgarijos jungtį IGB.

„Sutartas dujų kiekis bus pradėtas tiekti nuo liepos mėnesio“, – sakė H. Huseinovas.

Paskutinę 2020-ųjų dieną Azerbaidžanas pradėjo tiekti dujas Europai naujuoju Transadrijos dujotiekiu (TAP) – Graikijai, Bulgarijai ir Italijai. Tačiau tuomet dėl labai ribotų jų perdavimo iš Graikijos į Bulgariją galimybių jų pastaroji gaudavo beveik keturis kartus mažiau vietoj sutartų 1 mlrd. kubų per metus.

Pradėjus eksploatuoti IGB jungtį, ja Bulgarijai iš pradžių bus tiekiama 1 mlrd. kubų dujų per metus, o vėliau pajėgumas būtų patrigubintas.

Bulgarija valdo penktadalį netoli Graikijos Aleksandrupolio statomo suskystintų gamtinių dujų importo terminalo akcijų.

Iki rusiškų dujų teikimo nutraukimo Bulgarija jomis patenkino daugiau kaip 90 proc. viso poreikio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.