G. Landsbergis: gali būti pokyčių dėl Karaliaučiaus tranzito ribojimo

Europos Komisija (EK) teoriškai galėtų pakeisti savo nuomonę dėl Karaliaučiaus tranzito ribojimo, šie sprendimai yra pačios Komisijos rankose, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Karaliaučius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karaliaučius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 1:56 PM, atnaujinta Jun 23, 2022, 2:19 PM

„Ar ji (EK nuomonė – BNS) gali būti patikslinta? Teoriškai tokia tikimybė egzistuoja. Ar ji gali būti pakeista ir atšaukta? Taipogi. Yra tokia tikimybė, nes tai yra EK rankose“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Taip jis kalbėjo Rusijai žarstant grasinimus Lietuvai, dėl Europos Sąjungos sankcijų apribojus dalies rusiškų prekių tranzitą į Karaliaučių.

Ministras teigė negalintis pasakyti, ar Komisija pakeis savo išaiškinimą. Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuva remiasi „teisiniais argumentais“, o konsultacijos dėl sankcijų taikymo vyko nuolat.

„EK turi teisę išaiškinti sankcijas. Jie tai padarė mums, iki šiol mes vadovaujamės EK trijų direktoratų išaiškinimu“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis taip pat pabrėžė, kad reaguojant į situaciją valdžios institucijos „galbūt galėjo geriau informuoti“.

EK atstovo Erico Mamerio teigimu, Komisija nuolat palaiko ryšį su Lietuvos institucijomis ir „pateiks papildomų nurodymų“.

Pasak jo, Lietuva „turi taikyti papildomus patikrinimus kelių ir geležinkelių tranzitui“ per ES teritoriją, tačiau „jie bus pagrįsti pažangiu rizikos valdymu, kad būtų išvengta sankcijų vengimo, tuo pačiu užtikrinant laisvą tranzitą“.

Remdamasis neįvardytais šaltiniais, apie Bendrijos politiką rašantis portalas „Politico“ ketvirtadienį pranešė, jog tai reikštų laisvą sankcionuotų prekių tranzitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.