Ukraina ragina Afrikos šalis spausti Maskvą dėl grūdų eksporto

Ukraina ketvirtadienį paragino Afrikos šalių vadovus paremti Kyjivą kare su Rusija ir paspausti Maskvą, kad ši leistų eksportuoti grūdus iš Ukrainos uostų.

Grūdai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Grūdai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 7:19 PM, atnaujinta Jun 29, 2022, 11:23 AM

„Afrikos šalims prasminga palaikyti Ukrainą“, – sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba žurnalistams iš žymių naujienų organizacijų keliose Afrikos šalyse.

„Raginu pasaulį ir visas Afrikos valstybes dirbti kartu ir spausti Rusiją, kad ji leistų saugų jūrų kelią mūsų maisto produktų eksportui, – pridūrė jis. – Afrikos sostinės yra svarbios ir jos daro įtaką Rusijos pozicijai“.

„Tikrai baisu, kad Rusija žaidžia bado žaidynes su pasauliu blokuodama Ukrainos maisto produktų eksportą, viena vertus, bandydama kaltę suversti Ukrainai, kita vertus, manipuliuoja tokiais ištekliais kaip maistas siekdama sau naudos“, – sakė D. Kuleba.

D. Kuleba teigė, kad Rusija šiuo metu blokuoja 57 laivus su žemės ūkio produktais ir kad Ukrainos žemės ūkio veikla greičiausiai bus sutrikdyta dėl nesprogusių minų, kurių pilna šalies dirbamoje žemėje.

Dėl krizės maisto kainos sparčiai kyla ir prisideda prie pasaulinės infliacijos šuolio.

Jungtinės Tautos įspėja, kad šiuo metu krizė labiausiai palietė skurdesnes Afrikos šalis, nes jos labai priklausomos nuo rusiškų ir ukrainietiškų kviečių.

Vyksta diskusijos, taip pat ir su JT, siekiant susitarti dėl tolesnių veiksmų, kaip atnaujinti grūdų tiekimą per Juodąją jūrą, kuriam trukdo užminuoti jūrų keliai ir Rusijos karinė Ukrainos uostų blokada.

Maskva neigia blokuojanti krovininių laivų su ukrainietiškais grūdais eismą ir dėl maisto krizės kaltina Vakarų sankcijas Rusijai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?