Pirmąkart per daugiau nei šimtmetį Rusija neįvykdė skolos įsipareigojimų: kas nutiko?

Nuo tarptautinių sankcijų dėl karo Ukrainoje nukentėjusi Rusija pirmadienį pareiškė, kad du jos skolos mokėjimai negalėjo pasiekti kreditorių, tačiau Maskva neigia, kad tai prilygsta įsipareigojimų nevykdymui.

Rusija, Maskva, rubliai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija, Maskva, rubliai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 8:38 AM, atnaujinta Jun 27, 2022, 4:34 PM

Rusijos finansų ministerija nurodė, kad tarptautinės atsiskaitymų ir kliringo sistemos „iš anksto gavo visas lėšas“, tačiau mokėjimai nebuvo pervesti galutiniams gavėjams dėl „trečiųjų šalių veiksmų“.

Baudžiančios Vakarų sankcijos Rusijai iš esmės atkirto šalį agresorę nuo tarptautinės finansų sistemos, įšaldė maždaug 300 mlrd. JAV dolerių vertės jos užsienio valiutos atsargų, todėl Maskvai tapo sudėtingiau atsiskaityti už užsienio skolas.

Agentūra „Bloomberg“ pirmadienį skelbė, jog Rusija pirmą kartą per daugiau nei šimtmetį neįvykdė savo valstybės tarptautinės skolos užsienio valiuta įsipareigojimų, pasibaigus galutiniam apytikriai 100 mln. JAV dolerių sumos palūkanų mokėjimo laikotarpiui.

„Investuotojai negavo pinigų ne dėl to, kad nebuvo atlikti mokėjimai, o dėl trečiųjų šalių veiksmų“, – pranešė Rusijos finansų ministerija, pabrėždama, kad toks įvykis neprilygsta įsipareigojimų nevykdymui.

„Užsienio finansinių tarpininkų veiksmų Rusijos finansų ministerija negali kontroliuoti“, – teigiama jos pranešime.

Finansų ministras Antonas Siluanovas šią situaciją pavadino „farsu“.

Kai kurie ekspertai šį įvykį laiko techniniu įsipareigojimų nevykdymu, tačiau kiti teigia, kad jis turės toli siekiančių pasekmių.

„Šis įsipareigojimų nevykdymas yra svarbus, nes turės įtakos Rusijos reitingams, patekimui į rinką ir skolinimosi išlaidoms artimiausiais metais. O tai reikš mažesnes investicijas, mažesnį augimą, prastesnį gyvenimo lygį, kapitalo ir protų nutekėjimą bei užburtą Rusijos ekonomikos nuosmukio ratą“, – sakė „BlueBay Asset Management“ besiformuojančių rinkų strategas Timothy Ashas.

Rusija prarado paskutinę galimybę aptarnauti savo skolinius įsipareigojimus Vakarų valiutomis po to, kai Jungtinės Valstijos praėjusį mėnesį panaikino išimtį, leidusią JAV investuotojams gauti mokėjimus iš Maskvos.

Atsakydama į tai, Rusija pareiškė, kad tarptautiniams kreditoriams mokės rubliais, kuriuos galima bus konvertuoti į užsienio valiutą, naudojantis Rusijos finansų įstaiga kaip mokėjimų agentu, nors obligacijų emisijų sąlygos tokių atsiskaitymų galimybės nenumato.

Maskva apkaltino Vakarus, kad šie siekia įstumti ją į „dirbtinį įsipareigojimų nevykdymą“ beprecedentėmis sankcijomis, įvestomis dėl prezidento Vladimiras Putinas sprendimo vasario pabaigoje pasiųsti karius į provakarietišką Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti