„Hakerių iš Rusijos“ grasinimų sulaukę „Lietuvos geležinkeliai“ atsikirto iš peties – pasiuntė ten, kur ukrainiečiai nukreipė rusų karinį laivą

„Lietuvos geležinkeliai“ birželio 30 dieną sulaukė Rusijos hakerių bendruomenės nare prisistačiusio asmens laiško, kuriame – grasinimai ir reikalavimai. Laiške nurodoma, kad „Lietuvos geležinkeliai“ turėtų kreiptis į politikus dėl tranzito į Kaliningradą draudimo panaikinimo, nes kitu atveju Lietuvos IT infrastruktūra „bus pasiųsta į Akmens amžių“.

 „Lietuvos geležinkeliai“ dėl situacijos su tranzitu į Kaliningradą sulaukė ir save hakeriais vadinančių asmenų žinutės, į kurią reagavo tiesiai šviesiai.<br> lrytas.lt montažas.
 „Lietuvos geležinkeliai“ dėl situacijos su tranzitu į Kaliningradą sulaukė ir save hakeriais vadinančių asmenų žinutės, į kurią reagavo tiesiai šviesiai.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2022, 8:12 PM

Į tokį grasinimą „Lietuvos geležinkeliai“ pažiūrėjo labai paprastai – įmonės ryšių su visuomene vadovė Laura Gabrilavičiūtė feisbuke paviešino atsakymą, kuriame hakeriais prisistatę asmenys tiesiog pasiunčiami ten, kur Gyvačių saloje buvę Ukrainos kariai pasiuntė karinį Rusijos laivą – ant trijų raidžių.

„Lietuvos geležinkelių“ gautame laiške, kuris buvo pavadintas „Žinutė iš Rusijos hakerių“, buvo rašoma: „Stipriai rekomenduojame pasiųsti žinutę savo šalies politikams ir vadovams. Žinutę apie krovinių tranzito iš Rusijos į rusišką Kaliningrado regioną problemos sprendimą. Kitaip Lietuva taps IT rezervatu. Mes tikrai turime pakankamai įgūdžių ir žinių, kad jūsų informacinę infrastruktūrą pasiųstume į Akmens amžių. Prašome pagalvoti apie tai ir priimti teisingą sprendimą.“

„Gavome laišką, kurio siuntėja prisistato Rusijos hakerių bendruomenės atstove. Nežinome, ar toks žmogus iš tiesų egzistuoja ir kam iš tiesų atstovauja, tačiau manome, kad į laiškus atsakyti yra mandagu“, – portalui lrytas.lt sakė L.Gabrilavičiūtė.

Plieno ir juodųjų metalų tranzitas per Lietuvą buvo nutrauktas birželio 17 dieną, kai įsigaliojo vienas iš Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketų. Netrukus Rusija ėmė grasinti Lietuvai ir pareiškė, kad tokius veiksmus laiko priešiškais.

Šiuo metu Europos Komisija siekia išaiškinimo, kaip turėtų būti taikomos sankcijos būtent tranzito per Lietuvą į Kaliningradą klausimu. Lietuva laikosi pozicijos, kad sankcijos turėtų būti taikomos kaip ir dabar – tranzitas būtų draudžiamas.

Penktadienį Vokietijos dienraštis „Der Spiegel“ paskelbė, kad tranzito draudimo nutraukimo itin siekia Vokietija, kuri daro spaudimą Lietuvai ir Briuseliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.