Nori užpildyti savo saugyklas rusiškomis dujomis: Vokietija ragina Kanadą grąžinti „Nord Stream“ dujotiekio turbiną

Vokietijos vicekancleris ir ekonomikos ministras Robertas Habeckas paragino Kanadą grąžinti Rusijos eksporto dujotiekio „Nord Stream“ turbiną, kurios remontas pagal Vokietijos kompanijos „Siemens“ paraišką užsitęsė Monrealyje, skelbia agentūra „Bloomberg“.

Dujos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dujos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2022, 10:22 AM, atnaujinta Jul 8, 2022, 4:26 PM

„Mums reikia „Nord Stream 1“ pajėgumų, kad galėtume užpildyti savo saugyklas. Tai svarbu ne tik Vokietijos, bet ir Europos rinkai, svarbu Europos energetiniam saugumui“, – pareiškė jis.

„Būsiu vienas pirmųjų, pritariančių tolesnėms griežtoms Europos Sąjungos sankcijoms Rusijai, tačiau jos turėtų kenkti Rusijai ir Vladimirui Putinui, o ne mūsų ekonomikai“, – pridūrė Vokietijos ministras.

„Jei Kanadai tai yra teisinis klausimas, noriu paaiškinti, kad turbina gali būti pristatyta ne į Rusiją, o į Vokietiją“, – sakė R.Habeckas.

Praėjusio mėnesio viduryje Rusijos dujų eksporto monopolininkas „Gazprom“ drastiškai sumažino tiekimą per Baltijos jūrą iki Vokietijos nutiestu vamzdynu „Nord Stream“, tai paaiškindamas užsitęsusiu turbinų remontu.

Rusija žada vėl padidinti dujų tiekimą į Europą „Nord Stream 1“ dujotiekiu, kai Kanada grąžins suremontuotą dujų turbiną. „Jei turbina po remonto bus grąžinta, tai leis padidinti apimtis, – penktadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“. – Tik kyla klausimas, kodėl tai iš karto nebuvo padaryta“.

D.Peskovas dar kartą paneigė, kad Rusija naudoja dujas kaip politinio spaudimo priemonę.

Tai ne išgalvoti remonto darbai, o planuota techninė priežiūra, aiškino Kremliaus atstovas. „Mes visiškai atmetame bet kokias užuominas ar tiesioginius pareiškimus, kad Rusija naudoja dujas ar naftą kaip politinio spaudimo ginklą“, – pabrėžė D.Peskovas. Rusija esą vykdo sutartyse numatytus įsipareigojimus. „Ir Rusija visų pirma gali užtikrinti visišką Europos energetinį saugumą“, – pridūrė jis.

Rusijos valstybinis koncernas „Gazprom“ neseniai smarkiai sumažino dujų tiekimą „Nord Stream 1“ dujotiekiu į Vokietiją, ir tai, be kita ko, argumentavo remontuojama turbina.

Rusija reikalauja, kad privalomi techninės priežiūros darbai būtų vykdomi toliau, nepaisant Vakarų sankcijų Maskvai dėl jos karo Ukrainoje. Turbina remontuojama Kanadoje, kuri prisijungusi prie Vakarų baudžiamųjų priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.