Kanada padarys išimtį sankcijoms ir perduos Vokietijai suremontuotą „Nord Stream 1“ dujotiekio turbiną

Kanados vyriausybė leido perduoti Vokietijai suremontuotą rusišką „Nord Stream 1“ dujotiekio turbiną. Tuo tikslu bendrovei „Siemens Canada“ bus suteiktas „laikinas ir atšaukiamas leidimas“, – šeštadienį pareiškė už gamtinius išteklius atsakingas ministras Jonathanas Wilkinsonas.

Kanados vyriausybė leido perduoti Vokietijai suremontuotą rusišką „Nord Stream 1“ dujotiekio turbiną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kanados vyriausybė leido perduoti Vokietijai suremontuotą rusišką „Nord Stream 1“ dujotiekio turbiną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2022, 10:24 AM, atnaujinta Jul 10, 2022, 10:25 AM

Rusijos energijos koncernas „Gazprom“ birželio viduryje sumažino dujų tiekimą „Nord Stream 1“ dujotiekiu, ir tai argumentavo užsitęsusiu turbinos remontu. Eergetikos inžinerijos bendrovė „Siemens Energy“ tada pareiškė, kad dėl Rusijai taikomų sankcijų šiuo metu negali iš Monrealio grąžinti Kanadoje suremontuotos dujų turbinos. Dabar Kanada pradžioje turbiną nugabens į Vokietiją, o ne tiesiogiai į Rusiją.

Sankcijų išimtį J. Wilkisnonas aiškino tuo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo energetikos politika mėgina suskaldyti sąjungininkes prieš Rusijos karą Ukrainoje.

„Mes negalime to leisti“, – pabrėžė jis. Kanada esą ir toliau rems ukrainiečius bei skelbs sankcijas Maskvai, taip pat bendradarbiaus su Europos šalių lyderiais, kad būtų nutraukta priklausomybė nuo rusiškų dujų importo ir stabilizuotos dujų rinkos.

Rusija penktadienį paskelbė, kad vėl padidins dujų tiekimą į Europą „Nord Stream 1“ dujotiekiu, jei Kanada grąžins suremontuotą dujų turbiną. „Jei turbina po remonto bus grąžinta, tai leis padidinti apimtis, – penktadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį citavo agentūra „Interfax“. – Tik kyla klausimas, kodėl tai iš karto nebuvo padaryta“.

D. Peskovas dar kartą paneigė, kad Rusija naudoja dujas kaip politinio spaudimo priemonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.