Ekonomistė apie trejus G. Nausėdos metus: tokiomis aplinkybėmis sudėtinga realizuoti savo programines nuostatas

Gitanas Nausėda nesitikėjo tokių audringų pirmųjų trejų savo prezidentavimo metų, sako bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

G.Nausėda su žmona Diana.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda su žmona Diana.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 5:04 PM

Tai, ekonomistės vertinimu, trukdė prezidentui siekti rinkimų programoje keltų tikslų ir įgyvendinti „gerovės valstybės“ viziją, be to, apsunkino Vyriausybės pastangas tvarkytis su Lietuvą ištikusiomis krizėmis.

„Labai netipiniai ir audringi metai, nes, matyt, pats prezidentas kandidatuodamas į šį postą nenumatė, kiek iššūkių jo laukia pradėjus eiti šiais pareigas“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė I.Genytė-Pikčienė.

„Išgyvenome ir pandemijos didžiuosius smūgius, vėliau ištiko imigrantų krizė, taipogi buvo įvairių geopolitinių įtampų su Baltarusija, Kinija Taivano klausimu, galiausiai turime Rusijos karą Ukrainoje. Tad tokiomis aplinkybėmis, natūralu, itin sudėtinga realizuoti savo programines nuostatas, tikslus“, – kalbėjo ji.

I.Genytė-Pikčienė aiškino, jog G.Nausėda „gerovės valstybės“ idėja visų pirma siekė ekonominių pokyčių, juos realizuoti „operatyviai ir staigiai“. Kriziniu laikotarpiu šios šalies vadovo ambicijos, ekspertės teigimu, „pradėjo kišti pagalius į ratus“ Vyriausybės pastangoms jas įveikti.

Ji priminė, kad G.Nausėda ir Vyriausybė dažnai nesutarė, kadangi Ministrų Kabinetas buvo priverstas užsiimti „gaisrų gesinimu“, todėl buvo sudėtinga siekti strateginių tikslų ar įgyvendinti rinkimų programą.

Ekonomistės teigimu, G.Nausėda galėjo būti populiarus tarp rinkėjų, tačiau jo skatinta politika, kriziniu laikotarpiu esant dideliam neapibrėžtumui, Lietuvos ekonomikai buvo žalinga.

„Prezidento noras gerinti „gerovės valstybės“ rezultatus daugeliu atveju trukdė atremti ekonominius iššūkius. Tai galbūt atrodė populiaru visuomenės akyse, bet kirtosi su kontracikline fiskaline politika, kurios privalu mūsų atvirai mažai ekonomikai laikytis tokiomis neapibrėžtomis aplinkybėmis, kurias stebėjome pastaruosius trejetą metų“, – svarstė I.Genytė-Pikčienė.

„Įtampos, kurios tvyrojo ekonominėje erdvėje tarp prezidento ir Vyriausybės, tikrai nepalengvino galimybių laviruoti tarp netipinių iššūkių“, – pridūrė ji.

Antradienį sukako lygiai treji metai, kaip G.Nausėda užima Lietuvos prezidento pareigas. Jis inauguruotas 2019 metų liepos 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.