EK sprendimas: Rusijos prekės į Kaliningradą keliaus be apribojimų

Europos Komisija trečiadienį naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Europos Sąjungos teritoriją, tačiau tik šio eksklavo poreikiams. 

Rusijos prekės į Kaliningradą keliaus be apribojimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos prekės į Kaliningradą keliaus be apribojimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-13 16:36, atnaujinta 2022-07-13 18:16

„Šiomis gairėmis patvirtinama, kad Rusijos įmonių vykdomas sankcionuojamų prekių tranzitas keliais pagal ES ribojamąsias priemones nėra leidžiamas. Tokio draudimo nėra geležinkelių transporte, nepažeidžiant ES valstybių narių pareigos atlikti veiksmingą kontrolę“, – rašoma Komisijos pranešime spaudai.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į Bendrijos šalis.

Valstybės narės taip pat turės stebėti, ar nėra neįprastų prekių srautų ar prekybos tendencijų, kurios galėtų padėti sankcijų apėjimui.

Nepaisant atnaujintų gairių, toliau išlieka draudžiamas karinių ar dvigubo naudojimo sankcionuojamų prekių ir technologijų tranzitas, nepriklausomai nuo pasirinkto transportavimo būdo.

„Šiandienos gairių tikslas – paaiškinti taikomas taisykles ir priminti, kad ES valstybės narės privalo užkirsti kelią visoms įmanomoms ES ribojamųjų priemonių apėjimo formoms. Todėl Europos Komisija pabrėžia abiejų krypčių prekybos srautų tarp Rusijos ir Kaliningrado srities stebėjimo svarbą, siekiant užtikrinti, kad sankcionuojamos prekės nepatektų į ES muitų teritoriją“, – teigiama pranešime.

Atnaujinti sankcionuojamų prekių Kaliningrado tranzitą anksčiau viešai ragino Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Per praėjusią parą Lietuvos sienos neleista kirsti iš Kaliningrado ir Baltarusijos atvykusioms 26 krovininėms transporto priemonėms, vežusioms sankcionuojamus krovinius, trečiadienį pranešė Muitinės departamentas.

„Apgręžti krovininiai automobiliai gabeno padangas, santechnikos dalis, medieną ir jos gaminius, statybinius blokus, baldus, degalus, kačių kraiką, gaminius iš cemento“, – pranešė departamento atstovė Lina Laurinaitytė-Grigienė.

Sunkvežimiai su sankcionuotomis prekėmis į Lietuvą bandė įvažiuoti per Kybartų, Lavoriškių, Šalčininkų, Raigardo ir Medininkų kelio postus.

Nuo sekmadienio, pasibaigus penktojo Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketo Rusijai pereinamajam laikotarpiui, tranzitu per Lietuvą draudžiama gabenti rusiškos kilmės cementą, alkoholį, medienos, stiklo, aliuminio, popieriaus gaminius, gipsą, laivų dalis ir kitas prekes.

Birželio 17-ąją įsigaliojus draudimui per ES teritoriją gabenti rusišką plieną ir juoduosius metalus, Rusija paskelbė, kad tai priešiški ir vienašališki Lietuvos veiksmai bei Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, Rusijos informaciją vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos.

Rugpjūčio 10-ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 dienos – rusišką naftą ir jos produktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.