Europos Komisija 2022 metams prognozuoja rekordinę 7,6 proc. infliaciją

Europos Komisija mano, kad 2022 metais euro zonos infliacija pasieks „istoriškai aukščiausią lygį“ – 7,6 proc., rodo ketvirtadienį paskelbta nauja prognozė.

Infliacija.<br>D.Umbraso nuotr.
Infliacija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2022, 1:06 PM, atnaujinta Jul 14, 2022, 1:26 PM

Už ekonomiką atsakingas EK narys Paolo Gentilonis pranešime nurodė, kad šiai prognozei „įtaką daro didelis neapibrėžtumas ir neigiama rizika“, atkreipdamas dėmesį į Rusijos karą Ukrainoje ir grėsmes dujų tiekimui Europos Sąjungoje.

Komisija prognozuoja, kad 2022 metais visoje ES infliacija sieks 8,6 proc. 2023 metais euro zonoje ji turėtų sumažėti iki 4 proc., o visoje ES – iki 4,6 proc.

Europos Komisija paliko galioti prognozę, kad 2022 metais ES ekonomika augs 2,7 proc., t. y. ji liko nepakitusi, palyginti su gegužės mėnesio prognoze. Numatoma, kad 2023 metais ekonomikos augimas bus 1,5 proc.

Auganti infliacija verčia EK mažinti euro zonos augimo prognozes

EK ketvirtadienį sumažino euro zonos augimo prognozes, pareikšdama, kad karo Ukrainoje pasekmės ir toliau destabilizuoja ekonomiką dėl rekordiškai išaugusios infliacijos.

EK skaičiavimais, bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas euro zonoje 2022 metais sieks 2,6 proc., o 2023 metais – 1,4 procento.

Infliacijos rodiklis metų pabaigoje greičiausiai sieks 7,6 proc. ir bus daug didesnis nei prognozuota anksčiau.

Tuo metu 2023 metais infliacija gali siekti 4 proc., vis dar gerokai viršydama ES tikslinį 2 proc. lygį ir išlikti gerokai didesnė nei anksčiau prognozuoti 2,7 procento.

„Nežinome, kokia bus karo eiga ir su dujų tiekimu susijusi padėtis, todėl ši prognozė yra labai neapibrėžta bei gali būti toliau mažinama“, – spaudos konferencijoje teigė už ekonomikos reikalus atsakingas Europos Komisijos narys Paolo Gentiloni.

Savo prognozėje EK nurodė, kad Rusijos invazija į Ukrainą sukėlė „papildomą spaudimą“ energijos ir maisto kainoms, kurios mažina namų ūkių perkamąją galią.

Kiti veiksniai, neigiamai veikiantys augimą, yra „greitesnis nei tikėtasi“ Europos Centrinio Banko (ECB) pinigų politikos griežtinimas, kuris, pasak banko, reikalingas infliacijai pažaboti.

Įtakos turės ir „tebesitęsiantis ekonomikos augimo lėtėjimas JAV“ bei Pekino taikomos COVID-19 plitimo stabdymo priemonės, dėl kurių uždaromos gamyklos ir mažėja paklausa.

Kalbant apie infliaciją, EK skaičiavimais, pikas greičiausiai bus pasiektas trečiąjį šių metų ketvirtį, o vėliau rodiklis palaipsniui nukris iki žemiau 3 proc. iki 2023-ųjų pabaigos.

Euro zonoje vartotojų kainų infliacija birželį pasiekė naują rekordą – 8,6 procento.

Augimo ir infliacijos prognozės „labai priklauso nuo karo eigos ir ypač nuo jo padarinių dujų tiekimui Europoje“, pažymėjo EK, nes „tolesnis dujų kainų didėjimas gali dar labiau padidinti infliaciją ir slopinti augimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.