Kinija ieško alternatyvos rusiškoms anglims, ES ir Azerbaidžanas planuoja susitarti dėl dujų

Kinija ieško alternatyvos rusiškoms akmens anglims – planuoja atšaukti pusantrų metų galiojantį neoficialų draudimą importuoti anglis iš Australijos, taip siekdama apsisaugoti nuo galimų rimtų nemalonumų dėl tarptautinių sankcijų Rusijos energijos ištekliams bei dėl jų kilusios pasaulinės energetikos krizės, skelbia „Bloomberg“.

 Kinija, Honkongas.<br>periplo8/pixabay.com nuotr.
 Kinija, Honkongas.<br>periplo8/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2022, 8:54 AM, atnaujinta Jul 15, 2022, 8:58 AM

Naujienų agentūra pažymi, jog Pekinas baiminasi anglių importuotojų konkurencijos, kai Vakarų sankcijos Rusijos energijos ištekliams įsigalios visu pajėgumu, ir siekia diversifikuoti jų tiekimą.

Australija yra viena pagrindinių akmens anglių tiekėjų pasaulyje, o jų pagrindine importuotoja buvusi Kinija 2020-ųjų pabaigoje įvedė neoficialų embargą.

Taip nutiko dėl išaugusios karinės konfrontacijos tarp Kanberos ir Pekino. Be to, Australija tuomet uždraudė Kinijos technologijų milžinei „Huawei“ plėtoti 5G mobiliojo ryšio tinklus.

Šis oficialus Kinijos embargas buvo pritaikytas ir kai kurioms kitoms australietiškoms prekėms, pavyzdžiui, maistui ir alkoholiui.

ES ir Azerbaidžanas planuoja sudaryti susitarimą dėl dujų

Europos Komisija siūlo ES narėms sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų, jas keičiant azerbaidžanietiškomis. Tarpusavio supratimo memorandumo su Baku projektas numato, kad Azerbaidžanas didins gavybą bei plės eksporto pajėgumus, skelbia agentūra „Reuters“.

„ES ir Azerbaidžano strateginė partnerystė numato Kaspijos jūros regiono gamtinių dujų tiekimą ES. Tikimasi, kad iki 2027-ųjų jų tiekimas išaugs iki ne mažiau kaip 20 mlrd. kubinių metrų per metus. Tam prireiks didelių investicijų, kad būtų išplėstas Pietų dujų koridoriaus (SOGC) dujotiekių tinklas“, – rašo leidinys „EUobserver“, taip pat cituodamas šio dokumento projektą.

Jo pasirašymo tikėtina data nenurodoma, tačiau skelbiama, jog kitą savaitę Briuselyje numatytos derybos su Azerbaidžano atstovais, o šio mėnesio pabaigoje į Baku vyks ES energetikos komisarė Kadri Simson.

SOGC sudaro du dujotiekiai – „Transanatolijos“ (TANAP) ir „Transadrijos“ (TAP). Jais gamtinės dujos iš Azerbaidžanui priklausančio milžiniško „Shah Deniz“ telkinio, kuriame jų glūdi apie 1,2 trln. kubinių metrų, per Sakartvelą ir Turkiją į Pietų Europą pradėtos pumpuoti paskutinę 2020-ųjų dieną.

2021-asiais Azerbaidžanas į Europą eksportavo 8,2 mlrd. kubinių metrų dujų, o šiemet jų tiekimą šia kryptimi planuoja padidinti iki daugiau kaip 10 mlrd. kubų.

TANAP metinį palaidumą nuo pradinio 16 mlrd. kubų (6 mlrd. kubų skirta Turkijai, 10 mlrd. – Europai) etapais numatyta didinti iki 31 mlrd. kubinių metrų, o TAP – nuo 10 mlrd. iki bent 20 mlrd. kubų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.