TVF: rusiškų dujų tiekimo nutraukimas skaudžiai smogs Vokietijos ekonomikai

Rusiškų dujų tiekimo Vokietijai nutraukimas didžiausiai Europos ekonomikai 2022 metais atsieis 1,5 proc. jos bendrojo vidaus produkto (BVP), trečiadienį pareiškė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

TVF: rusiškų dujų tiekimo nutraukimas skaudžiai smogs Vokietijos ekonomikai.<br>Anita starzycka/Pixabay nuotr.
TVF: rusiškų dujų tiekimo nutraukimas skaudžiai smogs Vokietijos ekonomikai.<br>Anita starzycka/Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 7:13 PM

2023 metais neigiamas poveikis būtų dar didesnis ir sudarytų 2,7 proc. BVP, o 2024-aisiais siektų 0,4 proc., nurodoma TVF paskelbtose prognozėse, kuriose daroma prielaida, kad dujų tiekimas buvo sustabdytas birželio 1 dieną.

Dėl galimo tiekimo nutraukimo „Vokietijoje galėtų gerokai sumažėti ekonominis aktyvumas ir padidėtų infliacija“, rašoma TVF pranešime.

Rusijai anksčiau šį mėnesį sustabdžius dujotiekį „Nord Stream“ planinei techninei priežiūrai, rusiškos dujos Vokietijai šiuo metu netiekiamos. Prieš tai Maskva birželio viduryje sumažino tiekimą 60 proc., aiškindama, jog tai buvo padaryta, nes vėluojama suremontuoti dujotiekio turbiną.

Berlynas atmetė dujų koncerno „Gazprom“ paaiškinimus dėl turbinos ir mano, kad Rusija mažina tiekimą keršydama už sankcijas, kurias Vakarai paskelbė Maskvai dėl invazijos į Ukrainą.

Dujotiekio priežiūros darbai turi būti užbaigti ketvirtadienį ir pareigūnai atidžiai stebės, ar tiekimas bus atnaujintas ir jei taip, koks bus jo lygis.

Savo standartinėse prognozėse TVF numato, kad Vokietijos ekonomika šiemet paūgės 1,2 proc., o 2023 metais – tik 0,8 procento.

Fondas taip pat prognozuoja, kad infliacija Vokietijoje „kitus dvejus metus greičiausiai tebebus padidėjusi“ ir tai visų pirma lems energijos brangimas, siejamas su jau patiriamais dujų tiekimo apribojimais.

TVF vertinimais, infliacija Vokietijoje 2022 metais sieks 7,7 proc., o 2023 metais – 4,8 procento.

Pagal „ekstremalųjį“ scenarijų, pagal kurį Rusija visiškai nutrauktų dujų tiekimą, o Europai sunkiai sektųsi rasti alternatyvių tiekimo šaltinių, infliacija 2022 metais galėtų būti iki 2 procentinių punktų didesnė, o 2023-aisiais – iki 3,5 procentinio punkto didesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.