V. Poderys: Dujų vartojimo mažinimą Lietuva išgyventų lengviausiai

Lietuva lengvai išgyventų Europos Komisijos siūlomą gamtinių dujų vartojimo mažinimo planą, LRT sakė Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) direktorius Virgilijus Poderys. <br>Gedimino Savickio/ELTA nuotr.
Lietuvos energetikos agentūros (LEA) direktorius Virgilijus Poderys. <br>Gedimino Savickio/ELTA nuotr.
Virgilijus Poderys<br>D.Umbraso nuotr.
Virgilijus Poderys<br>D.Umbraso nuotr.
Virgilijus Poderys<br>T.Bauro nuotr.
Virgilijus Poderys<br>T.Bauro nuotr.
Virgilijus Poderys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virgilijus Poderys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 8:44 PM, atnaujinta Aug 17, 2022, 4:02 PM

„Lietuva yra iš tų šalių, kurioms tai padaryti bus lengviausia, nes per metus ir kokius tris mėnesius didmeninė dujų kaina rinkoje išaugo kokius dešimt kartų, tai tokios kainos savaime spaudžia ir mažina vartojimą“, – trečiadienį LRT laidoje „Svarbi valanda“ sakė V. Poderys.

Trečiadienį Europos Komisijai pasiūlė Bendrijos šalims per aštuonis mėnesius sumažinti dujų vartojimą 15 proc., kad būtų galima apsisaugoti nuo Rusijos „šantažo“ trikdant energijos išteklių tiekimą, Komisija savo pareiškime taip pat prašo jai suteikti specialius įgaliojimus įvesti privalomus suvaržymus vartojimui, jeigu Rusija nutrauktų dujų tiekimą Europai.

Anot V. Poderio, galimas dujų trūkumas paveiktų ne tik pramonę, bet ir buitinius vartotojus, kuriems dujos gali smarkiai brangti.

„Namų ūkiams, be abejo, brangs, didelis brangimas, ir ką dabar pastebime savo statistikoje, tai daug individualių namų pereina prie šilumos siurblių, naudoja elektrą, nes tai yra efektyviau ir pigiau, tiesiog dešimtimis tūkstančių per metus jų daugėja“, – kalbėjo V. Poderys.

Jo teigimu, prie dujų vartojimo mažinimo dar labiau galėtų prisidėti ir patys šalies gyventojai, kurie galėtų taupyti šilumą, trumpiau maudytis duše, automobiliais važiuoti mažesniu greičiu – esą net ir mažos jų pastangos gali virsti reikšmingu rezultatu.

„Termostatus sumažinti 1-2 laipsniais, vasarą baseinus šildyti iki mažesnės temperatūros, trumpiau duše būti, lėčiau važiuoti autostradose, tas pats – kai iš namų dirbi kelias dienas, visa tai po truputį susideda į didelį išlošimą, kai viską sudedi, gaunasi dideli skaičiai, per metus keli šimtai eurų šeimos biudžetui per metus labai paprastai susitaupo“, – kalbėjo V. Poderys. 

Trečiadienį Energetikos ministras Dainius Kreivys sakė, kad dujų vartojimo mažinimas pastebimas Lietuvos versle, jo teigimu, šalis nemažą dalį dujų galėtų sutaupyti Vilniaus šilumos tinklams dujas pakeitus mazutu. 

V. Poderys sako, kad šis sprendimas sumažintų sąskaitas už šildymą, tačiau jis nėra geras aplinkosaugine prasme.  

„Šildymo sąskaitų prasme tai taip, žymiai sumažintų, bet taršos prasme tai paveikslas nekoks, aišku suprantame, kad tai laikinas sprendimas, nes biokuro jėgainę planuojama atidaryti kitais metais“, – kalbėjo V. Poderys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.