M. Morawieckis: Lenkija vetuotų ES mėginimus įvesti privalomus dujų vartojimo apribojimus

Lenkijos premjeras pareiškė, kad jo šalis vetuotų galimus Europos Sąjungos mėginimus įvesti privalomus dujų vartojimo apribojimus, skelbia Lenkijos radijas.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis<br>T.Bauro nuotr.
Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis<br>T.Bauro nuotr.
Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis<br>T.Bauro nuotr.
Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 6:32 PM

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis tokį pareiškimą padarė duodamas interviu televizijai ketvirtadienį, pranešė Lenkijos valstybinė naujienų agentūra PAP.

Privataus transliuotojo „Polsat News“ paklaustas, ar ES planuojamas gamtinių dujų paklausos sumažinimas 15 proc. Lenkijai būtų savanoriškas ar privalomas, M. Morawieckis atsakė: „Nenorime, kad šis mechanizmas būtų privalomas, nes Lenkija jau padarė savo darbą, o mes pirmiausia – ir svarbiausia – privalome rūpintis Lenkija“. 

ES antradienį pasiekė susitarimą, kaip bus 15 proc. sumažintas valstybių narių gamtinių dujų vartojimas ir mažinama priklausomybė nuo rusiškų dujų tiekimo.

„Siekdamos didinti ES energijos tiekimo saugumą, valstybės narės šiandien pasiekė politinį susitarimą dėl savanoriško gamtinių dujų paklausos sumažinimo 15 proc. šią žiemą“, – rašoma ministrų tarybos paskelbtame pranešime.

„Tarybos reglamente taip pat numatoma galimybė paskelbti „Sąjungos pavojų“ dėl tiekimo saugumo ir tokiu atveju dujų paklausos mažinimas būtų privalomas“, – rašoma pranešime.

Pasak M. Morawieckio, dar nenuspręsta, ar dujų saugumo klausimus ES narės spręs vienbalsiai, ar kvalifikuota balsų dauguma.

„Elektros energijos ir energijos rūšių derinio klausimu mes visiškai pritariame vienbalsiui balsavimui, kad Lenkija turėtų veto teisę“, – pareiškė premjeras.

„Mes to reikalaujame“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar Lenkija galėtų vetuoti galimą privalomą dujų vartojimo mažinimą, M. Morawieckis atsakė: „Jei reikės, pareikšime oficialų veto“.

Tuo tarpu Lenkijos klimato ir energetikos ministras pareiškė, kad šalis jau gerokai sumažino dujų suvartojimą ir „diskusijos apie privalomus mažinimus yra nereikalingos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.