Trys Afrikos šalys svarsto tiesti dujotiekį į Europą – tik kas jį finansuos?

Trys Afrikos šalys – Alžyras, Nigerija ir Nigeris – ketvirtadienį pasirašė susitarimo memorandumą dėl milžiniško dujotiekio projekto, kuris Europai ateityje galbūt galėtų pasiūlyti alternatyvų rusiškoms dujoms, pranešė Alžyro valstybinė naujienų agentūra APS.

Trys Afrikos šalys – Alžyras, Nigerija ir Nigeris – ketvirtadienį pasirašė susitarimo memorandumą dėl milžiniško dujotiekio projekto.<br>SELİM ARDA ERYILMAZ/Unsplash nuotr.
Trys Afrikos šalys – Alžyras, Nigerija ir Nigeris – ketvirtadienį pasirašė susitarimo memorandumą dėl milžiniško dujotiekio projekto.<br>SELİM ARDA ERYILMAZ/Unsplash nuotr.
Trys Afrikos šalys – Alžyras, Nigerija ir Nigeris – ketvirtadienį pasirašė susitarimo memorandumą dėl milžiniško dujotiekio projekto.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Trys Afrikos šalys – Alžyras, Nigerija ir Nigeris – ketvirtadienį pasirašė susitarimo memorandumą dėl milžiniško dujotiekio projekto.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 4:19 PM

Trans-Saharos dujotiekiu (TSGP) milijardai kubinių metrų dujų būtų tiekiami maždaug 4,128 tūkst. kilometrų atstumu iš Nigerijos Vakarų Afrikoje per Nigerį į Alžyrą Afrikos žemyno šiaurėje.

Iš Alžyro dujos galėtų būtų dujotiekiu „Transmed“ tiekiamos į Italiją arba kraunamos į suskystintų gamtinių dujų (SGD) tanklaivius eksportui.

Ketvirtadienį Alžyro energetikos ministras Mohamedas Arkabas susitiko su savo Nigerijos ir Nigerio kolegomis, Timipre Sylva ir Mahamane Sani, derybų dėl šio projekto, pranešė APS.

Susitarimo memorandumo turinys nebuvo paviešintas, tačiau projektas, kuris ilgą laiką buvo neaktyvus, pastaraisiais mėnesiais ėmė sulaukti vis didesnio susidomėjimo, nes po Rusijos invazijos į Ukrainą smarkiai pakilo dujų kainos.

2009 m., kai buvo pirmą kartą pasiūlyta nutiesti TSGP, buvo apytikriai apskaičiuota, kad jo statyba kainos 10 mlrd. JAV dolerių.

Be Europos rinkų, dujos naujuoju dujotiekiu galėtų būti nukreipiamos į jo maršrute esančias rinkas arba į kitas Sahelio regiono rinkas.

Po Maskvos invazijos į Ukrainą, Alžyro – didžiausio Afrikos gamtinių dujų eksportuotojo – energijos išteklių paklausa jau gerokai padidėjo, nes Vakarų šalys visame pasaulyje ieško alternatyvų rusiškoms dujoms ir naftai.

Tad Afrikos šalis ieško kitų būdų pasipelnyti iš didelių energijos išteklių kainų pasaulyje.

Tačiau TSGP susidurtų su rimtais logistikos ir saugumo iššūkiais, nes jo maršrute būtų tūkstančiai kilometrų dykumos, kur jau ilgą laiką veikia sukilėlių džihadistų grupuotės.

„Toks dujotiekis būtų itin pažeidžiamas, ir ne tik dėl džihadistų išpuolių, bet ir dėl vietos bendruomenių, jeigu jos imtų galvoti, kad yra išnaudojamos, nes negautų iš projekto jokios naudos“, – pareiškė konsultacijų bendrovės „North Africa Risk Consulting“ energetikos ekspertas Geoffas D. Porteris.

„Ir dar – kas jį finansuos?“ – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.