Sako, kad atsiskaitymas už Kaliningrado tranzitą – ne Lietuvos Vyriausybės atsakomybė: sprendimą turi rasti pati Rusija

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pakartojo kitų Ministrų Kabineto narių išsakytą poziciją, kad Vyriausybė negali įpareigoti atsiskaitymus už tranzitą į Kaliningradą ketinantį stabdyti Šiaulių banką toliau vykdyti bankines operacijas su Rusija.

FNTT žodis bus esminis, Lietuvoje veikiantiems bankams sprendžiant, ar aptarnauti Rusijos įmonių apmokėjimus už Kaliningrado tranzitą, sako M.Skuodis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
FNTT žodis bus esminis, Lietuvoje veikiantiems bankams sprendžiant, ar aptarnauti Rusijos įmonių apmokėjimus už Kaliningrado tranzitą, sako M.Skuodis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Skuodis.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Skuodis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 3, 2022, 1:54 PM, atnaujinta Aug 3, 2022, 5:48 PM

„Už sankcijų įgyvendinimą atsakingas kiekvienas juridinis asmuo, kuris taiko sankcijas. Šiuo atveju bankas pats apsisprendžia, kokia apimtimi sankcijas, kurios paskelbtos visoje Europos Sąjungoje, taikyti“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį atsakinėdama į žurnalistų klausimus teigė G. Skaistė.

Apskritai, ministrė akcentuoja, kad ne Lietuvos Vyriausybė, o pati Rusija turi rasti sprendimus, kaip apmokėti už tranzito paslaugą.

„Kadangi už paslaugas turi apmokėti subjektas iš Rusijos, tokiu atveju tas subjektas ir turi ieškoti būdų, kaip susimokėti už tas paslaugas, kurios teikiamos Lietuvoje. Tai yra jų atsakomybė“, – tikino ji.

Paklausta, ar mokėjimus už tranzito paslaugas galėtų priimti kiti Europos Sąjungoje veikiantys bankai, ji dar kartą pakartojo, kad tai nėra Lietuvos Vyriausybės atsakomybė.

„Ne mano pareiga ieškoti būdų, kaip jiems reikėtų susimokėti už teikiamas paslaugas“, – pabrėžė G. Skaistė.

Viskas priklausys nuo bankų

Visgi M.Skuodis sako, kad iš valstybės pusės bus daromi veiksmai, kad Rusijai būtų sudarytos sąlygos atsiskaityti už tranzitu į Kaliningradą gabenamas prekes. Tačiau garantuoti, kad atsiskaitymai už Kaliningrado tranzitą nesustos, jis negali. Viskas, anot ministro, priklausys nuo bankų.

„Valstybė iš savo pusės tikrai padarys visus žingsnius ir jau yra padariusi, bet patį galutinį žingsnį priima finansinės institucijos. Ir net jei dabar viskas tvarkoje, net jei ir po savaitės viskas bus tvarkoje, aš tikrai negalėčiau paneigti, kad kažkas neužstrigs po trijų savaičių. Situacija yra kintanti, sankcijos yra nuolat peržiūrimos (...). Jei ES sankcijų nejudina, tai nereiškia, kad kitos jurisdikcijos nejudins“, – sakė M. Skuodis, pažymėdamas, kad jei nebus atsiskaitoma už per Lietuvą gabenamas prekes, šios paslaugos veikiausiai nebus teikiamos.

„Jeigu mokėjimai už paslaugas nėra vykdomi, paslaugos negali būti teikiamos. Nejaugi Lietuvos mokesčių mokėtojai finansuos Kaliningrado tranzitą“, – pažymėjo jis.

M. Skuodžio teigimu, valstybės institucijos kalbasi su įvairias bankais apie rizikas, kylančias Rusijai užtikrinant galimybes atsiskaityti už Kaliningrado tranzitą. Dalies Lietuvos bankų jau anksčiau sustabdė mokėjimų tarp Lietuvos ir Rusijos aptarnavimą. Tuo tarpu Šiaulių bankas tikina, kad savo iniciatyva nebevykdys jokių operacijų su Rusija nuo rugsėjo.

„Iš valstybės institucijų pusės tikrai vyksta konsultacijos su bankais. Ne tik su Šiaulių banku, kuris dabar dėmesio centre. Su visais bankais, kad iš valstybės pusės mes atsakytume į visus jiems kylančius klausimus“, – teigė M. Skuodis.

Pasak jo, vienas iš bankams labiausiai rūpimų klausimų, ar užtikrinant Rusijai galimybes atsiskaityti, bus tinkamai įgyvendinamos dėl sukelto karo Ukrainoje įvestos sankcijos Kremliui.

„Šioje vietoje klausimų yra daug. Nes sankcijos yra ne tik ES, bet JAV taiko sankcijas asmenims, kur atsiranda ir antrinės sankcijos. Jeigu turi su kokiu juridiniu asmeniu reikalų, o ten kažkas iš valdymo organų yra sankcionuotas, tai tu gali nukentėti“, – sakė M. Skuodis ir pažymėjo, kad, Susisiekimo ministerijos manymu, atsiskaitymams reikia sudaryti galimybę.

„Susisiekimo ministerijoje esame parašę oficialų raštą, kad Kaliningrado tranzitui ta apimtimi ir pagal tuos reikalavimus, kurie yra nustatyti ES, mes manome, kad mokėjimai turėtų būti vykdomi“, – teigė jis.

„Jeigu yra traktuojama, kad tranzitas yra reikalingas, tad natūralu, kad jis gali veikti užtikrinant tam tikras sąlygas ir tam tikrus apribojimus“,– pridūrė jis.

Esminis žodis bus FNTT

M. Skuodis taip pat pabrėžė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) žodis bus esminis, Lietuvoje veikiantiems bankams sprendžiant, ar aptarnauti Rusijos įmonių apmokėjimus už Kaliningrado tranzitą.

„Kadangi už finansinių sankcijų įgyvendinimą atsakinga yra FNTT, jų žodis yra esminis, Susisiekimo ministerijos ir Užsienio reikalų ministerijos ir kitų ministerijų žodis yra svarbus, bet kontrolę vykdo FNTT“, – sakė jis.

Anot jo, vyksta Lietuvos institucijų ir finansų įstaigų konsultacijos dėl apmokėjimų už tranzito paslaugas.

„Bankai vertina prisiimamas rizikas, jiems svarbu, kad sankcijos būtų įgyvendintos, ir jiems svarbus kontrolės mechanizmas, iš šios pusės atsakymus mes esame pateikę. Turėjome daugybę diskusijų, kertinis žodis čia yra FNTT, dėl to, kad skirtingų jurisdikcijų yra sankcionuoti geležinkelių vadovai, valdybos nariai“, – teigė M. Skuodis.

Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis Lietuvoje Sergejus Riabkovas praėjusį ketvirtadienį pranešė perdavęs Užsienio reikalų ministerijai Vilniuje notą dėl numanomo mokėjimų už Kaliningrado tranzito paslaugas sustabdymo.

Diplomatas valstybinei televizijai „Rossija 24“ sakė, kad „Lietuvos geležinkelių“ paslaugomis besinaudojantys operatoriai Rusijoje privalo apmokėti už krovinių pervežimą, o Vilnius visus šiuos mokėjimus yra nukreipęs per vienintelį Šiaulių banką, nuo rugsėjo nebevykdysiantį jokių operacijų su Rusija.

Pasak jo, šis žingsnis yra naujas smūgis tranzitui į Kaliningrado sritį per Lietuvą, „tik kita kryptimi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.