Net ir visiškai užpildžius dujų saugyklas Prancūzijai gali tekti mažinti vartojimą

Prancūzijos vyriausybė trečiadienį perspėjo, kad Rusijai toliau mažinant dujų eksportą į Europą, prancūzų įmonėms šią žiemą gali tekti sumažinti energijos suvartojimą, net jei šalies gamtinių dujų saugyklos bus visiškai užpildytos.

Prancūzų įmonėms šią žiemą gali tekti sumažinti energijos suvartojimą.<br>cang hai/Pexels nuotr.
Prancūzų įmonėms šią žiemą gali tekti sumažinti energijos suvartojimą.<br>cang hai/Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2022, 10:35 AM, atnaujinta Aug 4, 2022, 10:50 AM

Pagrindiniai vartotojai – vyriausybinės agentūros ir įmonės – turės sumažinti dujų ir elektros suvartojimą, nes „šios dvi sistemos yra susijusios“, transliuotojui „CNews“ teigė Prancūzijos energetikos transformacijos ministrė Agnes Pannier-Runacher.

Maskva sumažino dujų eksportą į Europą, reaguodama į Vakarų sankcijas, įvestas po Rusijos pajėgų invazijos į Ukrainą. Tai privertė ES šalis ieškoti alternatyvų.

Nors Prancūzija mažiau nei kitos ES šalys priklauso nuo rusiškų dujų tiekimo, o maždaug trys ketvirtadaliai elektros energijos gaminama atominėse elektrinėse, jos pramonės sektorius vis dar smarkiai priklauso nuo dujų.

Be to, milijonai gyventojų dujas naudoja savo namams šildyti.

Dėl šios priežasties dujų stygiaus žiemą rizika išlieka, nors Prancūzija ir skuba papildyti dujų atsargas.

„Šiuo metu mūsų strateginių dujų atsargų pajėgumai yra užpildyti yra 80 proc., o tai reiškia, kad iki lapkričio 1 dienos pasieksime tikslą – 100 proc.“, – kalbėjo A.Pannier-Runacher.

Visgi vėliau ministrė radijui RMC radijui teigė, kad visų atsargų gali nepakakti, kad būtų išvengta dujų tiekimo trikdžių, o vyriausybė ieško alternatyvių šaltinių.

„Tai nėra taip paprasta <...>. Gali būti ypač šaltų dienų, o vamzdynų dydžio gali nepavykti panaudoti visų turimų dujų“, – teigė ji.

Be to, Prancūzijos laukia žiema, kai atominių elektrinių pajėgumai bus mažesni dėl priežiūros darbų ar saugos problemų, o tai reiškia, kad elektros tiekimas gali būti negarantuotas.

„Tikimės solidarumo, ypač su Vokietija, importuodami elektrą“, – pažymėjo ministrė.

„Taip pat mes turime paremti Vokietiją dujomis, kurias importuojame per savo suskystintų gamtinių dujų terminalus“, – pridūrė A.Pannier-Runacher.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų